Zachování podpory stavebního spoření dětí sníží úspory o 9,5 mld.

Zachováním státní podpory stavebního spoření pro děti do 15 let se přibližně o 9,4 miliardy na zhruba 53 miliard korun sníží úspory, které v příštích deseti letech plánovalo ministerstvo financí. ČTK to řekl Jiří Špička z ministerstva financí. Na zachování podpory dětem se dohodli v úterý zástupci koaličních stran. Vláda ve změně zákona, který je součástí reformy financí, chtěla příspěvek dětem zrušit. S tím však nesouhlasili někteří poslanci i stavební spořitelny. Děti do 15 let tvoří podle Špičky přibližně 15 procent těch, kteří získávají státní podporu ze stavebního spoření. Pokud jim tedy nárok zůstane, sníží se plánované úspory asi o 15 procent.

Snížení podpory stavebního spoření je součástí vládní reformy veřejných financí. Vláda se snaží zpomalit rychle rostoucí zadlužování státu. Na podporu stavebního spoření vydává stát ročně kolem 14 miliard korun, což je podle vlády mnoho. Změna zákona měla v příštích deseti letech uspořit až 63 miliard.

Dohodu o mírnějším omezení státní podpory stavebního spoření ve středu potvrdili zástupci koaličních stran. "Na těch dětech jsme dohodnuti," řekl šéf poslanců vládní US-DEU Karel Kühnl. Změnit se ještě může také maximální roční státní podpora. Vláda počítá s 2400 korunami namísto dosavadních 4500 korun. Dalších 600 korun by dostali jen ti, kteří peníze použijí na bydlení. Někteří poslanci ale chtějí, aby maximálně 3000 korun mohli dostat všichni. US-DEU chce podle Kühnla ještě vyjednávat. Zřejmě se tak rozhodne těsně před konečným hlasováním o změně zákona v pátek.