Zahraniční tisk komentuje žalobu na Václava Klause

Za "bezpříkladnou kauzu", která poznamenává poslední dny prezidentského mandátu Václava Klause, označuje americký tisk pondělní rozhodnutí českého Senátu podat ústavní žalobu na odcházejícího prezidenta za velezradu. Podle listu The Washington Post "kontroverzní amnestie konzervativního prezidenta" završila jeho bouřlivý desetiletý mandát.

Deník Wall Street Journal napsal, že obvinění z velezrady je ohromujícím závěrem Klausovy dlouhé kariéry ve veřejné službě, jejíž počátky sahají až do období konce komunismu v bývalém Československu. Žaloba podle listu může Klausovi ztížit snahu zachovat si politický vliv. V ranním doporučení investičních aktivit Wall Street Journal napsal, že vývoj v České republice nebude mít přímý vliv na české finanční trhy. Zvýšená ostražitost k českým akciím ale může nastat.

I kdyby byl Klaus shledán vinným, bude to mít jen malý praktický efekt, všímá si v článku list The New York Times. Přesto analytici soudí, že senátní žaloba poznamená jeho odkaz a může odradit i budoucí prezidenty. Ti mají sice většinou jen ceremoniální roli, ale zároveň jmenují soudce, vyhlašují amnestie a ovlivňují zahraniční politiku, uvedl The New York Times.

Obsáhleji vývoj na Hradčanech komentovala britská rozhlasová stanice BBC. Podle komentátora Roba Camerona je výraz "impeachment", nebo-li ústavní žaloba, velké slovo pro politický útok na nejkontroverznější postavu státu, "konzervativního a výrazně euroskeptického" Václava Klause. "Senát je plný Klausových levicových oponentů a není náhodou, že většina z 38 senátorů, kteří pro žalobu hlasovali, patří k opozičním sociálním demokratům," uvádí autor. "Jen málokdo ale čekal, že hlasování o žalobě projde. Skutečnost, že se tak stalo, svědčí o hloubce nálad, které vyvolala Klausova novoroční amnestie. Desítky závažných korupčních kauz se v jejím důsledku ocitly u ledu," píše se v komentáři.

Německý deník Süddeutsche Zeitung považuje za důvod podání žaloby pro údajnou velezradu na odcházejícího českého prezidenta Václava Klause "skandální" amnestii. Tu list označil za "akt zvůle". Podle jiného velkého německého deníku Die Welt je žaloba pro Klause studenou sprchou. Zároveň vysvětluje, že žaloba pro velezradu je v Česku jediný způsob jak pohnat hlavu státu před soud, i kdyby mělo jít jen o záležitosti týkající se zanedbání nebo zneužití úřadu. List také dovozuje, že v případě odsouzení by se Klaus ani teoreticky nemohl za pět let ucházet potřetí o prezidentský úřad.