Zájemci o zakázku na transportéry ukážou obrněnce ve Vyškově

V říjnu se ve Vyškově představí vozy čtyř firem, které jsou nejvážnějšími zájemci o zakázku na výrobu 199 nových obrněných transportérů. Novinářům to řekl ministr obrany Karel Kühnl. Do druhého kola tendru postoupily americký BAE Systems, finská Patria, rakouský Steyr-Daimler-Puch a německý Rheinmetall. Projekt se zřejmě stane nejdražším v historii české armády, cena transportérů totiž pravděpodobně překročí 20 miliard korun.

Nabídku na dodávku transportérů předložilo sedm firem, polský Bumar, italský Iveco Fiat a český Globtrade Air v prvním kole neuspěly. Armáda chce od roku 2007 do roku 2012 nakoupit 199 obrněnců, na dalších 35odle Kühnla ho budoucí vlády s jistotou využijí, protože 199 pořizovaných obrněnců je minimální potřebný počet. Výrobce postupující do druhého kola ministerstvo obrany vyzvalo, aby do 14. listopadu 2005 předložili nabídku. Ještě před tím však musí předvést, že nabízené vozy splňují požadované technické parametry. To se stane právě v říjnu ve vojenském prostoru u Vyškova.

V posledních letech se objevilo i několik dalších velkých armádních zakázek. V polovině července se armáda definitivně rozhodla pro nákup terénních nákladních automobilů Tatra. Projektem, v jehož rámci by vojáci měli do roku 2014 dostat necelou tisícovku tater zhruba za pět miliard korun, se bude zabývat vláda. Dalšími z nedávno uzavřených armádních obchodů jsou kontrakty na nákup 24 amerických protiletadlových střel středního doletu AMRAAM AIM-120 v hodnotě 700 milionů korun, nové dělostřelecké radary Arthur v ceně půldruhé miliardy korun či protiletadlové raketové komplety RBS-70 za miliardu. Mediálně nejsledovanějším zbrojním projektem české armády je pronájem 14 švédských stíhaček Jas-39 Gripen, které byly pořízeny místo starých ruských letounů MiG-21.

Autor: Ivo Prokop