Žalobce: Čunek měl zajištěnu diskrétnost i změnu místa výslechu

Přerovská státní zástupkyně Jana Staňková tvrdí, že vicepremiér a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek měl při středečním plánovaném výslechu v Olomouci zajištěnu diskrétnost i možnost změny místa jeho konání. Zároveň popírá informace o tom, že státní zastupitelství poskytlo médiím informace o termínu a místu výslechu. Čunkova omluva z výslechu podle žalobkyně nebyla dostatečná. Kvůli vypjaté atmosféře však byl zvolen náhradní termín. Staňková to ve čtvrtek uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK.

Čunek odložil na středu plánovaný výslech s vysvětlením, že se o něm dozvěděla předem média. Vicepremiér zdůraznil, že se výslechu nevyhýbá - jen si domluvil jiný termín, aby se obešel bez médií. Podle Staňkové však k tomu neměl dostatečný důvod. "Obviněnému Jiřímu Čunkovi byl prostřednictvím obhájce nabídnut diskrétní přístup na místo, v němž se ve středu měl uskutečnit vyšetřovací úkon, a to mimo pozornost hromadných sdělovacích prostředků. Stejně tak mu byla navrhnuta i možnost změny místa konání tohoto výslechu. Těchto nabídek však obviněný nevyužil a z výslechu se omluvil," uvedla Staňková.

Informace k případu ČTK poskytla i protikorupční policie, která popsala sled událostí spjatých s výslechem. Podle mluvčí Aleny Vokráčkové nejprve komisař naplánoval výslech Čunka v termínu, který si vicepremiér sám určil. "Byla mu k tomu dána možnost vzhledem k jeho pracovnímu vytížení," vysvětlila. Pak ale Čunkův obhájce komisaře kontaktoval s tím, že jeho klient nechce vypovídat pod mediálním tlakem, a Čunka z výslechu omluvil. Komisař advokátovi podle Vokráčkové sdělil, že důvody omluvy jsou irelevantní, a navrhl, aby se výslech uskutečnil v dohodnutém termínu. Zároveň ale komisař určil i termín náhradní. "S tím, že na jednom z těchto dvou termínů trvá, aby nedošlo ke zbytečným průtahům ve vyšetřování," upřesnila mluvčí. Podle ní nechal komisař obhájci na zvážení, ve kterém ze dvou termínů Čunek k výslechu přijde.

Státní zastupitelství v Přerově vyloučilo, že informace o konkrétním termínu a místu konání výslechu vicepremiéra unikly do médií od nich. Smyslem sdělení státního zástupce Radima Obsta, že policie během tohoto týdne bude podle předchozí dohody vyslýchat obviněné a svědky, bylo podle Staňkové dementovat informace, že orgány činné v trestním řízení jsou v případu nečinné a v jejich práci jsou nedostatky. Policie ani dozorový státní zástupce tak v této souvislosti podle Staňkové nemají důvod cokoli uznávat a napravovat.