Žalobce zkoumá, jak Němec podával stížnosti pro porušení zákona

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) se ocitl v podezření, že za svého působení ve funkci postupoval nestandardně, když v některých trestních kauzách podával k Nejvyššímu soudu stížnosti pro porušení zákona ve prospěch obviněných. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 dostalo od nadřízených žalobců pokyn, aby postup ministerstva při podávání těchto stížností prověřilo.

Pokud jde o prověřování postupu při podávání stížností pro porušení zákona, podle Němce zaujal již před mnoha měsíci jasné stanovisko poradní sbor nejvyšší státní zástupkyně. "Se závěrem, že podání stížnosti pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu je výlučným právem ministra spravedlnosti a státnímu zastupitelství nepřísluší tato rozhodnutí posuzovat," sdělil ČTK Němec.

Podnět, který dostal na stůl obvodní státní zástupce Tomáš Bláha, poukazuje na údajně podezřelé okolnosti při podávání stížností pro porušení zákona a směřuje proti Němcovi, který je pod stížnostmi podepsán, a proti jeho podřízeným, kteří pro tehdejšího ministra zpracovávali podklady.

Autor: Peter Gabaľ