Žalobce změnil názor v kauze Čapí hnízdo, podle Deníku N stíhání Babiše zastavil

Státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil názor v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle Deníku N žalobce Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO a dalších rodinných příslušníků a spolupracovníků. Závěry ale nemusí být konečné. Teď je bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. "Vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná," uvedl Cimbala. Podle něj se zatím nebude zastupitelství k rozhodnutí dál vyjadřovat.

Podle předsedy koaliční sociální demokracie Jana Hamáčka (ČSSD) nezbývá, než krok státního zástupce respektovat. "Zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků bylo jednou z možností, jak mohl státní zástupce rozhodnout v případu Čapího hnízda," řekl novinářům.

Také opoziční politici respektují rozhodnutí státního zástupce, vyčkávají ale na podrobnější informace. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude důležité, jak státní žalobce Jaroslav Šaroch zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) zdůvodní. I pokud bylo počínání v kauze v souladu s právem, nebylo určitě v souladu s etickými principy, řekl ČTK předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Starostové a nezávislí se domnívají, že by bylo lepší, kdyby Babiše osvobodil nezávislý soud. Podle ODS po tlaku Babiše a jarní výměně ministra spravedlnosti velká část společnosti neuvěří, že by stejné rozhodnutí padlo i u běžného občana.

V případu údajně neoprávněného čerpání 50milionové dotace na farmu Čapí hnízdo policie v dubnu navrhla obžalovat premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a dalších pět lidí. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného. V neděli řekl, že věří v zastavení stíhání.