Žalobci zastavili stíhání Pitra a Zouhara spjaté se Setuzou

Žalobci zastavili trestní stíhání podnikatele Tomáše Pitra a předsedy dozorčí rady společnosti Setuza Michala Zouhara. Odmítli tak návrh policie, která v případu spjatém se Setuzou žádala postavit oba muže před soud za zneužívání informací v obchodním styku. Pitrovi i Zouharovi kvůli obvinění hrozilo pět až 12 let vězení. "Trestní stíhání bylo zastaveno, skutek není trestným činem," řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Podle něj proti rozhodnutí zatím nikdo nepodal stížnost.

V kauze šlo o podezření z třičtvrtěmiliardové škody. Pitr podle policie poškodil akcionáře společnosti Českomoravská finanční a leasingová v roce 2000, kdy působil jako předseda představenstva společnosti Agrocredit, tehdy vlastněné Českomoravskou finanční a leasingovou. Pitr za Agrocredit údajně prodal akcie společností Setuza a Milo Surovárny v celkové hodnotě 750 milionů korun (akcie Setuzy za 120 milionů korun, akcie Mila za 630 milionů korun) firmě Invest Oil Bohemia. Za to prý obdrželi 700 kusů bezcenných akcií své vlastní mateřské firmy Českomoravské finanční a leasingové. Tato společnost byla v té době stoprocentním vlastníkem Agrocreditu. Podle tisku Pitr získal Setuzu za bezcenné papíry firem, z nichž vyvedl hodnotné akcie. Formálním vlastníkem Setuzy se stal v roce 2000 bývalý šéf firmy Český olej Zouhar.

Policie stíhání Pitra kvůli Setuze zahájila celkem třikrát - žalobci dvakrát obvinění zrušili, třetí stíhání teď zastavili. Pitr je ale již pravomocně odsouzen v jiné kauze - soudy jej poslaly na pět let do vězení za daňové delikty. Zatím je však na svobodě. Čeká se na pravomocný verdikt o jeho návrhu na obnovu procesu, který prvoinstanční soud zamítl.