Zaorálek: Pouze etický kodex problém lobbingu nevyřeší

Chystaný etický kodex poslanců, který má upravit také styky mezi lobbisty a zákonodárci, by měl například lobbistům za jejich dobrovolnou registraci nabídnout některé výhody. Ani jeho autor, předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), však neočekává, že samotný kodex definitivně vyřeší problém lobbingu v české politice. "Je jasné, že kodex nebude okamžitě fungovat, je však důležité, aby se vůbec strany na něčem dohodly a nějaké zásady stanovily," řekl ČTK Zaorálek.

Na problém lobbingu upozornil případ Zdeňka Doležela, bývalého šéfa kabinetu českého premiéra Stanislava Grosse a jeho nástupce Jiřího Paroubka. Doležel údajně požadoval v souvislosti s privatizací Unipetrolu úplatek pět milionů korun od polského lobbisty Jacka Spyry. Po zveřejnění podezření Paroubek okamžitě rozvázal s Doleželem pracovní poměr.

Registrace lobbistů by mohla vyřešit také otázku, koho vlastně za lobbistu považovat. Může jím být prakticky kdokoli, kdo mezi politiky prosazuje a hájí zájmy firmy nebo jiné skupiny. Záleží na něm samotném, zda uzná, že jeho jednání lze považovat za lobbing. Podle Zaorálka je například v zahraničí běžnou praxí, že své lobbisty definují samy zájmové skupiny, které chtějí aby tito lidé byli řádně registrováni.