Zavedení eura v roce 2010 je podle náměstka ministra financí ohroženo

Zavedení eura v roce 2010 je podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty ohroženo. Janota to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. "Česko zcela jistě v polovině roku 2007 nesplní maastrichtské kritérium deficitu veřejných rozpočtů k HDP, pokud se v legislativě a navrženém rozpočtu na rok 2007 neprovedou radikální škrty," prohlásil. K tomu, aby Česko mohlo vstoupit do evropské měnové unie, a tedy zavést euro v roce 2010, muselo by podle Janoty v polovině příštího roku plnit všechna maastrichtská kritéria. Deficit navrženého rozpočtu je ale vyšší. Ministr financí Bohuslav Sobotka však při předložení rozpočtu vládě tento týden řekl, že návrh neohrožuje termín přijetí eura a platit evropskou měnou by se v Česku mělo začít od roku 2010.

Podle odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka nyní nelze jasně odpovědět na to, zda by se ČSSD mohla dohodnout s ODS na případném odsunutí přijetí eura o rok, tedy na rok 2011. "Je třeba mít analýzy, podívat se na to, kde by se škrtalo v rozpočtu," řekl v neděli Paroubek v České televizi. Pokud by se ale mělo škrtat v sociálních výdajích, například ve zvýšení důchodů a platů státních zaměstnanců nebo růstu rodičovského příspěvku, je podle něho lepší přijetí eura odsunout.

Vláda na příští rok navrhuje státní rozpočet se schodkem 88 miliard. Zadlužení veřejných rozpočtů by podle ministerstva financí mohlo dosáhnout až 3,8 procenta HDP. ČR tak nebude splňovat limit 3,3 procenta, ke kterému se zavázala Evropské unii v konvergenčním programu.

Kromě kritéria deficitu veřejných financí musí Česko plnit před vstupem do evropské měnové unie kritérium státního dluhu, inflace a dlouhodobých úrokových sazeb. Loni ČR splňovala všechna uvedená kritéria. Kurzové hledisko zatím ČR neplní, protože nevstoupila do mechanismu ERM II, který je předstupněm zavedení eura a umožňuje pohyb koruny ve stanoveném pásmu.

Ekonomové se shodují, že kritéria pro přijetí eura by ČR neměla primárně plnit pouze kvůli Evropské unii. "Rozpočtovou disciplínu nedržíme kvůli EU, ale proto, že je to v zájmu všech občanů země," uvedl Aleš Michl z Raiffeisenbank. Zároveň dodal, že neplnění konvergenčního programu oslabí zájem investorů o ČR a povede k oslabení koruny.

Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer v České televizi uvedl, že se vláda nesnaží zlepšit hospodaření státu, a země tak promarňuje příznivé období ekonomického růstu. Příznivá léta, která by umožnila rozpočty dostat do většího pořádku, jsou nevyužita, řekl. Rozpočet je podle Singra expanzivní v době, kdy ekonomika roste nad úrovní svého potenciálu.

Autor: Peter Gabaľ