Zdravotnická tripartita: Koncepce je špatná, musí se předělat

Zástupci zdravotnických odborů a zaměstnavatelů odmítli novou verzi koncepce zdravotnictví, kterou předložila ministryně Milada Emmerová. Myslí si, že ministerstvo zdravotnictví by ji mělo předělat podle půl roku starých doporučení tripartity. V přestávce jednání zdravotnické tripartity to řekli předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger a Pavel Ernst z Unie zaměstnavatelských svazů. Poradce ministryně zdravotnictví Petr Háva je vzápětí obvinil z neodpovědnosti. Na jednání podle něj přišli už rozhodnuti koncepci odmítnout.

České zdravotnictví čeká na koncepci již 15 let, ročně spotřebuje kolem 180 miliard korun, přesto vytváří stále nové dluhy. Kvůli řešení problémů ve zdravotnictví se někteří zástupci zdravotníků, nemocnic a kabinetu sešli před deseti dny s premiérem. Stát je za určitých okolností ochoten dát do zdravotnictví další miliardy, vyžaduje ale, aby se s veřejnými penězi začalo šetřit. Hlavně zdravotní pojišťovny se obávají, že dohodnutý kompromis dluhy ve zdravotnictví spíš prohloubí.

Současný návrh koncepce zatím vláda neprojednala. Materiál počítá mimo jiné s tím, že by Konsolidační agentura část pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejíž schodek roste a nyní se pohybuje asi kolem deseti miliard korun, ještě letos odkoupila. Peníze vybrané na pojištění by si mezi sebe od ledna měly pojišťovny stoprocentně přerozdělovat podle skladby svých pojištěnců. Koncepce navrhuje i posílení role krajů.