Ze sportu:

Vedení extraligové Plzně neuspělo u disciplinární komise s odvoláním proti pokutě v souhrnné výši 60.000 korun, kterou dostal útočník a zároveň generální manažer Martin Straka a klub za chování Jaroslava Špačka v zápase 23. kola proti Slavii. Západočeši doplatili na to, že nezaplatili poplatek stanovený řády. Disciplinárka proto jejich takzvaný odpor vůbec neřešila.

Nižší finanční odměny a také absence českých hvězd Radka Štěpánka, Petry Kvitové a Lucie Šafářové poznamená letošní ročník tenisové extraligy. Trojlístek špičkových českých tenistů dal před začátkem sezony u protinožců v Austrálii přednost přípravě v teple. Titul obhajuje Agrofert Prostějov v čele Tomášem Berdychem a světovou pětkou Agnieszkou Radwaňskou z Polska.

České volejbalistky odehrají v příštím roce jeden z turnajů světové Grand Prix v domácím prostředí. Od 1. do 3. srpna bude Česká republika pořadatelem turnaje, na kterém se domácí reprezentace utká s týmy Kazachstánu, Alžírska a Mexika. Rozpis soutěže zveřejnila mezinárodní federace FIVB.

Výkonný výbor Fotbalové asociace na svém zasedání jednomyslně schválil Pavla Vrbu do funkce trenéra reprezentace. Vrba už dříve oznámil, že po podzimu skončí ve Viktorii Plzeň. Schválen byl i jeho asistent Karel Krejčí. Národního týmu se ujmou 1. ledna, první zápas sehrají 5. března s Norskem v Praze-Edenu.

Sázkařská mafie se v nedávné minulosti pokusila ovlivnit 13 fotbalových utkání v pěti různých českých soutěžích. Jedním z podezřelých zápasů měl být i březnový duel první ligy mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi. Uvedl to server Aktuálně.cz s odvoláním na nejmenované zdroje. Policie odmítla informace komentovat.

Český brankář Ondřej Pavelec podpořil v pondělním utkání NHL pětatřiceti úspěšnými zákroky výhru Winnipegu 5:2 na ledě New Yorku Rangers a stal se třetí hvězdou zápasu. Hlavním strůjcem úspěchu Jets byl ale Olli Jokinen, který v závěrečné třetině dvěma góly zlomil nerozhodný stav 2:2. U druhé trefy finského útočníka asistoval Michael Frolík.

Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši ukončil kariéru. Zadák pražské Sparty tak učinil kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem, které si vážně poranil loni v srpnu ještě při angažmá v Galatasarayi Istanbul a při angažmá na Letné naskočil jen do dvou zápasů domácího poháru. Ujfaluši své rozhodnutí oznámil na mimořádné tiskové konferenci. Zatím netuší, jaké profesi se bude věnovat.

Čeští hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler budou v únoru řídit zápasy hokejového turnaje na olympijských hrách v Soči. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) je zařadila mezi čtrnáct hlavních arbitrů, mezi kterými je sedm zástupců z Evropy a sedm ze zámořské NHL.

Fotbalisté pražské Slavie nestráví zimní přestávku na posledním místě ligové tabulky. Po výhře 2:1 v 16. kole nad Libercem "sešívaní" poskočili až na 11. pozici, mají ale jen minimální odstup od sestupového pásma. Výhra v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže zpříjemnila domácímu kapitánovi Karolu Kiselovi loučení s kariérou.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize s Petrohradem 3:4 po samostatných nájezdech. Před nejvyšší domácí návštěvou sezony 10.242 diváků se Pražanům podařilo protáhnout sérii zápasů, v nichž bodovali, na deset, ale nakonec rozhodla hostující hvězda Ilja Kovalčuk. Dalším soupeřem Lva bude ve středu od 19:00 Čerepovec.

Na mistrovství Evropy v krátkém bazénu odjede 22 českých plavců. V nominaci na šampionát, který se uskuteční od 12. do 15. prosince v dánském Herningu, jsou i největší současné hvězdy českého plavání Simona Baumrtová, Petra Chocová a Jan Micka.

Hokejisté Berouna se v první lize po jedenácti zápasech dočkali vítězství. Medvědi, kteří nevyhráli celý listopad, porazili v 28. kole poslední Most 3:1 a bodově se dotáhli na osmý Šumperk.

Zlínští volejbalisté v tomto ročníku extraligy poprvé prohráli. V osmém kole zastavilo úspěšnou sérii vedoucího týmu soutěže Brno, které v domácím prostředí zvítězilo jednoznačně 3:0. Brněnský tým už nevedl Miroslav Malán, po jeho odvolání na trenérskou lavičku usedl ředitel klubu Martin Gerža.

Český biker Kristián Hynek skončil v italském týmu Elettroveneta-Corratec a nově bude oblékat dres přední stáje Topeak Ergon. S německým týmem, který se bude více specializovat na maratony, podepsal třiatřicetiletý držitel bronzu z letošního mistrovství Evropy dvouletou smlouvu.

Autor: Jan Charvát