Ze sportu:

Čeští hokejisté se postarali o první překvapení na juniorském mistrovství světa v Malmö, když porazili favorizovanou Kanadou 5:4 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta v normální hrací době čtyřikrát vedli, soupeř ale na každý gól dokázal odpovědět. Nakonec o české výhře rozhodl v nájezdech Dominik Simon a národní tým získal první dva body do tabulky základní skupiny.

Hokejisté Hradce Králové vyhráli v 33. kole Tipsport extraligy ve východočeském derby v Pardubicích 5:3 a na druhém místě snížili ztrátu na vedoucí Spartu na osm bodů. Lídr podlehl na ledě předposledního Kladna 4:5 v prodloužení. Pražané sice smazali ve třetí třetině čtyřbrankové manko, ale v nastavení rozhodl obránce Tomáš Kaberle.

Biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec obsadili šesté místo v exhibičním závodu smíšených dvojic na stadionu fotbalistů Schalke v Gelsenkirchenu. Zvítězil domácí pár Laura Dahlmeierová, Florian Graf.

Fotbalistů Ostravy se po devíti letech opět ujme trenér František Komňacký, který s Baníkem získal poslední titul v sezoně 2003/04. Bývalý reprezentační asistent Michala Bílka se s vedením patnáctého celku podzimní části ligy dohodl na spolupráci měsíc pod svém odchodu z Jihlavy. Klub by měl jeho příchod oznámit na dnešní odpolední tiskové konferenci.

Hokejový útočník Jakub Voráček přispěl v sobotním utkání NHL dvěma asistencemi k výhře Philadelphie v Edmontonu 4:3 po samostatných nájezdech a prodloužil tak svou bodovou sérii na devět zápasů. Povedený večer prožil také brankář Marek Mazanec, který se po měsíčním trápení konečně dočkal výhry, když 26 zákroky dovedl Nashville k vítězství 3:2 nad Los Angeles.

Tenisté Radek Štěpánek s Petrou Kvitovou vstoupili vítězně do Hopmanova poháru smíšených dvojic. Český pár v Perthu zdolal podle očekávání oslabené španělské obhájce titulu 3:0 na zápasy.

Lyžařka Šárka Strachová obsadila 12. místo ve slalomu Světového poháru v Lienzu a dosáhla nejlepšího výsledku v sezoně. Stejně jako v předchozím slalomu v Courchevelu zvítězila Rakušanka Marlies Schildová, která si připsala 35. prvenství v této disciplíně a v čele historických tabulek předstihla Švýcarku Vreni Schneiderovou.

Běžec na lyžích Aleš Razým obsadil třetí místo v kvalifikaci sprintu volnou technikou v Oberhofu, druhé etapy Tour de Ski. Do vyřazovacích bojů postoupila také Eva Vrabcová-Nývltová.

Autor: Jan Charvát