Ze sportu:

Tradiční fotbalové Silvestrovské derby znovu ovládla Slavia, která svého rivala Spartu porazila 5:4. Připsala si už devatenácté vítězství z 28 utkání, zatímco Sparta vyhrála dosud jen pětkrát. Dvěma góly k přispěl k vítězství Slavie Lukáš Došek, který byl zvolen nejlepším hráčem červenobílých. Za Spartu byl oceněn Jiří Novotný.

Fotbalový trenér Miroslav Beránek ukončil své tříleté působení u kazachstánské reprezentace. Vypršela mu smlouva a šestapadesátiletý kouč se vrátil do Česka. Momentálně má v plánu do léta hlavně odpočívat.

Do druhého závodu Turné čtyř můstků postoupili v německém Garmisch-Partenkirchenu čtyři čeští skokané na lyžích Jan Matura, Jakub Janda, Antonín Hájek a Lukáš Hlava. Kvalifikaci vyhrál mladý Rakušan Thomas Diethard, který skočil 141,5 metru a na Turné ukazuje životní formu.

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová obsadila čtvrté místo v tradiční anketě amerického magazínu Track and Field News o nejlepší atletku roku. Hlasování 34 odborníků ovládli novozélandská koulařka Valerie Adamsová a ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko. Na nimi skončili jamajští sprinteři Usain Bolt a Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, kteří byli v listopadu vyhlášeni Atlety roku v anketě mezinárodní federace IAAF.

Z kvalifikace sprinterského závodu v rámci Tour de Ski v Lenzerheide postoupili dva čeští běžci na lyžích a všechny tři ženy. Nejvíce se na trati 1,5 km volnou technikou dařilo průběžně osmému muži Tour Aleši Razýmovi, jenž zajel 11. čas.

Český tenisový talent Jiří Veselý si o své první čtvrtfinále na okruhu ATP zahraje na turnaji v Čennaí s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem. Sedmý nasazený Francouz postoupil do druhého kola po výhře 6:1, 6:3 nad Španělem Albertem Ramosem.

Čeští junioři zvládli na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Malmö klíčový zápas proti Slovensku a po výhře 4:1 si zajistili postup do čtvrtfinále, v němž vyzvou zřejmě Finsko. K vítězství si pomohli skvělým nástupem, když v čase 3:54 vedli už 2:0. Třemi body za gól a dvě finální nahrávky přispěl k výhře útočník Martin Procházka. Ze základní skupiny A půjdou svěřenci kouče Miroslava Přerosta do vyřazovacích bojů z třetího místa za Kanadou a USA, přičemž zámořské výběry čeká vzájemný duel o první místo. Jako čtvrtí ze skupiny postupují právě Slováci a narazí na vítěze skupiny B Švédsko. Poslední Němce čeká boj o záchranu na dva vítězné zápasy s Norskem, posledním týmem skupiny B.

České volejbalistky prohrály i druhý přípravný zápas v Turecku. Po nedělní porážce 0:3 výběr trenéra Carla Parisiho podlehl v Istanbulu domácím reprezentantkám 2:3. Oba týmy se chystají na kvalifikační turnaje o postup na mistrovství světa, které se odehrají v závěru tohoto týdne. České volejbalistky nastoupí od pátku do neděle ve Varně proti domácímu Bulharsku, Bělorusku a Slovensku.

Český gólman Marek Mazanec inkasoval v pondělním utkání NHL čtyři branky z 25 střel, přesto si připsal druhou výhru v řadě, neboť Nashville doma přehrál Detroit 6:4. Přestřelka vygradovala v poslední třetině, v níž hosté třikrát snížili na rozdíl jedné branky, ale Predators vždy našli gólovou odpověď.

S výrazným náskokem 11 bodů budou příchod nového roku slavit hokejisté pražské Sparty. Rozhodla o tom jejich výhra 5:1 nad Litvínovem v 34. kole Tipsport extraligy a zároveň pomoc ze strany brněnské Komety, která vyhrála drama na ledě Hradce Králové 3:2, čímž se druhým Východočechům přiblížila na čtyři body. Setrvalý stav je u dna tabulky, kde prohrály Kladno i poslední Chomutov.

Autor: Jan Charvát