Ze sportu:

Fotbalisté Liberce vstoupili do Tipsport ligy remízou 2:2 s Bohemians Praha 1905. Severočeši, kteří se chystají na jarní únorový dvojzápas Evropské ligy s Alkmaarem, dokázali v pražském Edenu otočit skóre, devět minut před koncem ale zajistila dělbu bodů nová posila "klokanů" - slovenský útočník Ivan Lietava.

Český rozhodčí Pavel Královec si na mistrovství světa v Brazílii nezapíská. Mezinárodní fotbalová federace FIFA ho nezařadila do finálního výběru pro letošní šampionát. V něm je naopak hlavní sudí finále minulého MS Angličan Howard Webb.

Všichni tři čeští skikrosaři prošli kvalifikací na čtvrteční závod Světového poháru ve Val Thorens. Do vyřazovacích jízd ve Francii postoupili Tomáš Kraus, Nikol Kučerová i Andrea Zemanová.

Na mistrovství světa cyklokrosařů, jež se pojede první únorový víkend v nizozemském Hoogerheide, by se mohly představit až dvě desítky českých závodníků. Posledními otazníky v již potvrzené nominaci jsou start Zdeňka Štybara a počet juniorů, které bude moci reprezentační trenér Stanislav Bambula do závodu vyslat.

Další milník v zámořské NHL zaznamenal v úterý Jaromír Jágr. Český hokejový útočník přispěl gólem a asistencí k výhře New Jersey 4:1 na ledě Montrealu a na 7. místě historické tabulky střelců tak s 695 trefami přeskočil Marka Messiera.

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Lucie Šafářová postoupili do třetího kola grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený Berdych porazil bez větších problémů Francouze Kennyho De Scheppera za necelé dvě hodiny 6:4, 6:1 a 6:3. Šafářová uspěla v českém souboji a vyřadila Lucii Hradeckou po setech 6:7, 6:3 a 6:0. Karolína Plíšková prohrála se Slovenkou Danielou Hantuchovou po boji 3:6, 6:3 a 10:12 v rozhodujícím třetím setu.

Krátký program žen na krasobruslařském mistrovství Evropy ovládly Rusky, vyhrála Adelina Sotnikovová před Julií Lipnickou. Česká reprezentantka Eliška Březinová skončila v krátkém programu šestnáctá a bezpečně se vešla do finálové čtyřiadvacítky. Do volných jízd se na velké seniorské akci kvalifikovala poprvé v kariéře.

Při úterní tragické dopravní nehodě na Jindřichohradecku zahynuli basketbalisté tamního ligového klubu Lions Michal Fröhde (24 let), Filip Sahan (21) a Roman Vach (20).

V tradičním etapovém závodu psích spřežení ve francouzských Alpách patří z celkem 17 soutěžících zatím k nejlepším i tři Češi. V průběžném pořadí je Radek Havrda druhý, Martin Bílý pátý a Aleš Pícl osmý. Uvedly to na svém webu organizátoři 10. ročníku závodu La Grande Odyssée, který se koná od 11. do 22. ledna.

Mistryně Evropy v krátkém bazénu Simona Baumrtová se podle očekávání stala nejlepším sportovcem v anketě Českého svazu plaveckých sportů. Druhá skončila prsařka Petra Chocová, třetí místo obsadila polohovkářka Barbora Závadová. Ocenění převzali všichni vyhlášení v pražském hotelu Lindner.

Autor: Jan Charvát