Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych si počtvrté za sebou zahraje čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč se mezi nejlepší osmičku dostal po suverénní výhře ve 4. kole nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem 6:2, 6:2 a 6:3. O první semifinále v Melbourne bude osmadvacetiletý Berdych hrát proti světové trojce Davidu Ferrerovi ze Španělska.

Český útočník Martin Hanzal přispěl v sobotním utkání NHL gólem a přihrávkou k výhře Phoenixu 3:2 nad New Jersey a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Branka píseckého rodáka, jenž v závěru druhé třetiny zvyšoval na 3:1, byla v utkání rozdílová. V poslední části už jen korigoval skóre patnáctou trefou sezony Jaromír Jágr.

Závod s hromadným startem na 15 km klasicky ve Szklarské Porebě, kde chyběli někteří elitní běžci na lyžích včetně Lukáše Bauera, vyhrál Rus Maxim Vylegžanin. Čeští reprezentanti si body do Světového poháru nepřipsali.

Dálkový běžec na lyžích Petr Novák vyhrál jako první Čech rakouský Dolomitenlauf. Karlovarský závodník nominovaný na olympiádu do Soči se svého premiérového titulu ve FIS Marathon Cupu dočkal na trati 42 km volně. Úspěch českých běžců podtrhl druhý Martin Koukal. Český basketbalista Jan Veselý se v NBA po třech zápasech vrátil do sestavy Washingtonu, Wizards ale v sobotu prohráli doma s Detroitem 98:104. Veselý odehrál 15 minut a dal sedm bodů, když proměnil tři střely z pole a jeden trestný hod.

Čeští lyžaři Kryštof Krýzl a Filip Trejbal nepostoupili do druhého kola slalomu ve Wengenu a nepřipíšou si tak body do Světového poháru. Po první jízdě vede rakouský favorit Marcel Hirscher.

Novým trenérem českých florbalistek se stal Miroslav Janovský. Tým povede v nadcházejícím dvouletém období, které vyvrcholí mistrovstvím světa v prosinci 2015 ve Finsku. Bývalý asistent Jaroslava Markse u ženské reprezentace a dosavadní kouč národního týmu juniorek nahradil dvojici Karolína Šatalíková, Markéta Šteglová, která skončila po prosincovém domácím světovém šampionátu v Brně a Ostravě.

Slavnostním ceremoniálem v Havlíčkově Brodě začíná šestý ročník zimní olympiády dětí a mládeže. Jedné z největších celostátních sportovních akcí pro mládež se do 24. ledna zúčastní přes 1000 závodníků a přes 240 trenérů ze všech 14 krajů České republiky. Hostovat na ní budou čeští olympionici. Některé lyžařské soutěže musely být kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu přesunuty jinam.

V noci na sobotu zemřel ve věku 63 let hokejový mistr světa z let 1976 a 1977 Milan Kajkl. O jeho úmrtí informoval oficiální web Škody Plzeň, v jejímž dresu bývalý vynikající obránce strávil téměř celou kariéru.

Start hokejového útočníka Aleše Hemského na olympijských hrách v Soči by neměl být ohrožen. Páteční lékařské vyšetření hráče Edmontonu potvrdilo, že třicetiletý mistr světa z roku 2005 nemá zlomený kotník. Hemský by se do sestavy Oilers měl vrátit již v příštím týdnu.

Házenkářky Mostu vyhrály ve 12. kole interligy doma nad Šaľou 26:25, třebaže v poločase vedly rozdílem devíti branek. Po výpadku po změně stran ale o náskok přišly a až minutu před koncem jim zajistila nejtěsnější vítězství Růčková.

Volejbalistky Olomouce v extralize počtvrté za sebou neuspěly. V 16. kole prohrály v duelu o třetí místo tabulky ve Frýdku-Místku 1:3 a na svého soupeře ztrácejí čtyři body.

Vítězka Velké pardubické Orphee des Blins byla v Prostějově vyhlášena nejlepším koněm roku 2013. Reprezentantka stáje DS Pegas vyhrála anketu Jockey Clubu České republiky se značnou převahou, navíc získala i titul nejlepšího překážkového koně sezony.

Vítězná série basketbalistů Prostějova v NBL po sedmi zápasech skončila. Šňůru úspěchů druhého celku ligové tabulky rázně utnuly čtvrté Pardubice, které v utkání 26. kola doma zvítězily jednoznačně 91:65. K výhře Východočechy dovedl zejména nejlepší střelec zápasu Travis Nelson, autor 29 bodů.

Hokejisté Mladé Boleslavi oplatili v 41. kole první ligy Kadani jedinou domácí porážku v normální hrací době, kterou v této sezoně utrpěli. Suverénní lídr druhé nejvyšší soutěže soupeře ze severu Čech porazil 3:0.

Basketbalistky USK Praha zůstaly v lize neporažené i po prvním kole nadstavbové části. Vítězná série obhájkyň mistrovského titulu se protáhla na 23 zápasů a nezastavil ji ani jejich tradiční rival IMOS Brno, který v hale vedoucího týmu tabulky prohrál 64:85.

Čeští krasobruslaři na mistrovství Evropy na medaili nedosáhli. Michal Březina skončil čtvrtý se ztrátou pouhých 26 setin bodu na bronzového Konstantina Meňšova z Ruska, Tomáš Verner klesl z třetího místa po krátkém programu na sedmou příčku. Titul obhájil Španěl Javier Fernández s náskokem 14,56 bodu před Rusem Sergejem Voronovem.

Snowboardistka Ester Ledecká ve slovinské Rogle poprvé v kariéře vyhrála závod Světového poháru. V paralelním obřím slalomu navázala na druhé a třetí místo z minulých dílů v rakouském Bad Gasteinu. Ledecká má v olympijské sezoně skvělou formu. V dosavadních pěti závodech nebyla horší než šestá a je velkou adeptkou na medaili na hrách v Soči. Osmnáctiletá lyžařka a snowboardistka byla v italské Carrezze v prosinci šestá v paralelním obřím slalomu a pak pátá v paralelním slalomu.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová klesla kvůli neúčasti v sobotním stíhacím závodu v Anterselvě z prvního na čtvrté místo v hodnocení Světového poháru. Mezi muži byl nejlepší Ondřej Moravec na třináctém místě, Veronika Vítková byla sedmadvacátá.