Ze sportu:

Sprinty Světového poháru klasickou technikou v Liberci vyhráli Švéd Teodor Peterson a Finka Mona-Lisa Malvalehtová, která se probojovala na stupně vítězů poprvé v kariéře. Nejlepší z českých lyžařů Aleš Razým obsadil 17. místo.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je v polovině mistrovství Evropy ve víceboji sedmá. Obhájkyně zlaté medaile z předešlých tří let obsadila v závodu na 3000 metrů druhé místo, nevydařila se jí ale úvodní pětistovka, ve které zajela až šestnáctý čas. Sáblíkovou v Heerenveenu trápí problémy se zády a zatím není rozhodnuto, jestli v neděli nastoupí do druhé poloviny závodu. S trenérem Petrem Novákem se rozhodne až po konzultacích s lékaři. "Teď už stojí, už zase se to uvolňuje, ale budeme muset určitě něco použít po konzultaci s doktorem," podotkl Novák, který své svěřenkyni musel po dojezdu pomoci lehnout si na bariéru kolem plochy.

Skokan na lyžích Jan Matura postoupil jako jediný z Čechů do 2. kola závodu Světového poháru v Zakopaném. Dvaadvacetiletý reprezentant skočil 128 metrů a figuruje na 16. místě. V polovině soutěže v Polsku vede domácí favorit Kamil Stoch.

Skikrosař Tomáš Kraus skončil třetí v závodu Světového poháru ve francouzském Les Contamines a poprvé po takřka dvou letech se dostal na stupně vítězů. Naposledy se mu to povedlo v březnu 2011 v norském Vossu, kde byl rovněž třetí. Závod vyhrál Švýcar Alex Fiva před obhájcem celkového vítězství Slovincem Filipem Flišarem.

Tenista Tomáš Berdych obsadil v exhibičním turnaji Kooyong Classic třetí místo. V závěrečný den akce v Melbourne, jež je generálkou na Australian Open, které začne v pondělí, porazil Marcose Baghdatise z Kypru 6:3 a 6:2. Z titulu se radoval domácí Lleyton Hewitt, Berdychův přemožitel v semifinále, který ve finále zdolal Argentince Juana Martína del Potra 6:1 a 6:4.

Čeští házenkáři na Lednovém turnaji na severu Evropy získali první vítězství. Po čtvrteční porážce s domácím Švédskem porazili ve Västeras Norsko vysoko 34:23, když o své výhře rozhodli už v prvním poločase.

Česká snowboardistka Šárka Pančochová vstoupila do sezony Světového poháru ve slopestyle šestým místem v Copper Mountain. Na vítězku závodu, který byl zároveň prvním podnikem kvalifikace na olympijské hry v Soči, Američanku Jamie Andersonovou ztratila předloňská vicemistryně světa 33 bodů.

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál ve Stříbře s velkým náskokem posedmé mistrovství republiky. Vítězstvím vyrovnal rekord Radomíra Šimůnka staršího. Druhý dojel Martin Bína a zajistil si prvenství v Českém poháru Toi Toi Cupu, na třetí příčce skončil Vojtěch Nipl. Štybar zvítězil v domácím závodu, který pořádá jeho otec, se suverénním náskokem 48 sekund. "Strašně moc to pro mě znamená vyhrát doma ve Stříbře. Diváci na trati mi dodávali velkou energii. Chtěl jsem vyhrát pro taťku," řekl České televizi staronový šampion.

Biatlonistka Gabriela Soukalová skončila ve sprintu Světového poháru na 7,5 kilometru v Ruhpoldingu jedenáctá. Na vítěznou Němku Miriam Gössnerovou ztratila 51 sekund. Domácí reprezentantka, která si připsala třetí triumf v kariéře, vyhrála o sedm vteřin před Darjou Domračevovou z Běloruska, třetí byla Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč změnil krátce před Jizerskou padesátkou tým. Obhájce prvenství v Bedřichově ve čtvrtek skončil v rakouském Skinfitu a podepsal smlouvu s elitním výběrem Team Xtra personel, za který jezdí například Nor Anders Aukland.

Dvanáct cyklokrosařů bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa, které se pojede 2. a 3. února v americkém Louisville. V elitní kategorii mužů budou startovat Radomír Šimůnek a Martin Bína. Do závodu žen nastoupí trojice českých reprezentantek v čele s Kateřinou Nash. V USA se pojede poprvé v historii.

Bratři Lukáš a Antonín Brožovi obsadili šesté místo ve Světovém poháru sáňkařů v Oberhofu a zaznamenali svůj nejlepší výsledek v kariéře. Závod na německé dráze byl zároveň mistrovstvím Evropy, v němž českým sourozencům patřila stejná pozice.

Autor: Jan Charvát