Ze sportu:

Čeští tenisté hrají v prvním kole Davisova poháru ve Švýcarsku po pátečních dvouhrách podle očekávání nerozhodně 1:1. První bod obhájcům titulu zajistil Tomáš Berdych výhrou nad Henrim Laaksonenem 6:3, 6:2, 6:7 a 6:1. V úvodní dvouhře nestačil Lukáš Rosol na ženevském výstavišti na Stanislase Wawrinku a prohrál 4:6, 3:6 a 4:6. Do sobotní čtyřhry kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil při losování dvojici Jiří Veselý a Ivo Minář, ale v sobotu od 13:30 na kurtu nastoupí Berdych s Rosolem. Proti nim by se na domácí straně měli objevit Wawrinka s Markem Chiudinellim.

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) musí zaplatit Sdružení sportovních svazů ČR, někdejšímu Svazarmu, 151,6 milionu korun a úroky, které mohou dosáhnout dalších až 30 milionů. Ve sporu dvou bývalých akcionářů zkrachovalé Sazky o náhrady za výpadek příjmů od loterijní společnosti rozhodl Obvodní soud pro Prahu 6.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR podle očekávání zastavila vyšetřování korupční aféry, ve které hrál hlavní roli majitel Sparty Daniel¨Křetínský. Tomu hrozil trest za případné nedodání důkazů v aféře, která se táhne od loňského podzimu. Disciplinárka řízení ukončila na základě doporučení výkonného výboru FAČR z minulého týdne. Výbor se usnesl na tom, že všechny korupční aféry bude nově vyšetřovat jen policie a disciplinární komise bude moci vynést tresty až na základě policejních závěrů.

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila v závodě Světového poháru v jízdě v boulích v americkém Deer Valley jedenácté místo. Na stupních vítězů se seřadila trojice domácích reprezentantek Hannah Kearneyová, Heather McPhieová a Eliza Outtrimová.

Česká tenistka Lucie Šafářová skončila na turnaji v Paříži ve čtvrtfinále. Šestá nasazené hráčka prohrála 1:6 a 5:7 s Kiki Bertensovou z Nizozemska, která se do hlavní části soutěže dostala až dodatečně po odhlášení nemocné Lucie Hradecké.Po prohře s 65. hráčkou světa si může Šafářová ve francouzské metropoli spravit náladu ve čtyřhře, ve které s Ruskou Anastasjou Pavljučenkovovou v sobotním semifinále vyzvou turnajové jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

Florbalisté Chodova získali poprvé Pohár České pojišťovny, když ve finále v Českých Budějovicích zvítězili nad Bulldogs Brno 7:4. O zisku první významné trofeje v klubové historii rozhodli Pražané už v úvodním dějství - ve 12. minutě vedli 5:1. Vítěz získal prémii 100 tisíc korun a poražený finalista 30 tisíc korun.

Olympijská vítězka ve sportovní střelbě Kateřina Emmons přesídlí s rodinou z USA zpět do Česka. Manželka amerického olympijského šampiona Matta, s nímž čeká druhého potomka, se vrátí do rodné Plzně. Právě nedaleko západočeské metropole měli v roce 2007 svatbu, ale poté se usadili v Minnesotě.

Výprava celkem 12 českých jezdců, po předchozích letech poprvé bez dvojnásobného mistra světa Zdeňka Štybara, se představí během víkendových závodů mistrovství světa v cyklokrosu v americkém Louisville. Vůbec poprvé v čtyřiašedesátileté historii šampionátů se pojede na území mimo Evropu.

Autor: Jan Charvát