Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová se po triumfu na turnaji v Dubaji posunula ve světovém žebříčku o jedno místo a je sedmá. Někdejší světová dvojka Kvitová se dostala před Italku Saru Erraniovou, kterou zdolala v sobotním finále 6:2, 1:6 a 6:1 a vyhrála desátý turnaj v kariéře. Tomáš Berdych, který finálovou účast v Marseille navzdory mečbolu v utkání s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou v zisk titulu neproměnil, zůstal v pořadí ATP šestý.

Hokejový brankář Ondřej Pavelec pomohl v NHL k výhře Winnipegu na ledě New Jersey 4:2, když zlikvidoval 24 z 26 střel. Svému týmu vychytal třetí vítězství z posledních čtyř zápasů, přičemž všechny byly v hale soupeřů.

Horolezec Radek Jaroš odložil cestu na svou poslední osmitisícovku K2. Důvodem jsou následky omrzlin, které utrpěl při výpravě na Annapurnu (8091 metrů) v loňském roce. V pátek se dokonce podrobil další operaci. Jaroše trápil zejména malíček na levé noze. Lékaři mu při zákroku řezali ještě palec levé nohy a ukazováček pravé nohy. Jaroš vylezl bez kyslíku na třináct ze čtrnácti osmitisícovek a zbývá mu pouze K2, kterou se snažil zdolat už čtyřikrát, ale neuspěl.

Vítěz základní části hokejové extraligy převezme Prezidentský pohár až ve čtvrtek před startem play off. Před závěrečným 52. kolem dlouhodobé části mají šanci získat trofej tři celky - Zlín, Plzeň a Slavia Praha. Vedení soutěže se proto se zástupci klubů dohodlo, že pohár předá až po skončení základní části extraligy.

Fotbalisté pražské Sparty využili sobotního zaváhání Jablonce a po výhře 4:0 nad Slováckem poskočili na druhé místo tabulky o skóre za Plzeň. Ta však má pondělní dohrávku k dobru. Porážky Jablonce v Liberci 0:1 využila i Sigma Olomouc, která porazila Slavii 2:1 a dotáhla se na rozdíl dvou bodů k pohárovým příčkám.

Novopečená česká rekordmanka Kateřina Čechová skončila třetí v běhu na 60 metrů na halovém mítinku v Metách. Za vítěznou Britkou Anyikou Onuraovou zaostala časem 7,35 sekundy o dvě setiny. Do finále se probojoval i další člen výpravy na nadcházející evropský šampionát v Göteborgu Martin Mazáč, který v běhu na 60 metrů překážek obsadil nakonec páté místo za 7,81.

Český tenista Lukáš Rosol postoupil na turnaji v Dubaji do druhého kola. Po vítězství 6:3, 7:5 nad Italem Matteem Violou, který se do hlavní části soutěže dostal z kvalifikace, bude jeho soupeřem další Ital a sedmý nasazený hráč Andreas Seppi.

Český útočník Jakub Voráček z Philadelphie byl jmenován první hvězdou uplynulého týdne hokejové NHL. Ve čtyřech zápasech zaznamenal 11 bodů.

Autor: Jan Charvát