Ze sportu:

Čeští biatlonisté Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Vít Jánov a Ondřej Moravec skončili třetí ve štafetě Světového poháru v Soči. V dějišti zimních olympijských her 2014 se z vítězství radovalo domácí Rusko. K bronzu české barvy podobně jako ve smíšené štafetě na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vytáhl finišman Moravec. Jen jednou vstoje dobíjel, výborně běžel a cílem projel o čtyři vteřiny za druhými Němci.

České biatlonistky skončily ve štafetě na Světovém poháru v olympijském Soči deváté, ještě v polovině závodu přitom zásluhou Veroniky Vítkové a Gabriely Soukalové s velkým náskokem vedly. Jenže Jitka Landová a Barbora Tomešová krok s elitou neudržely. Vítková se Soukalovou potvrdily, že patří do světové špičky. Prvně jmenovaná mířila přesně a předala na třetím místě s minimální ztrátou na Německo a Polsko. Soukalová se prodrala do čela a byť jednou dobíjela, finišovala na svém úseku s náskokem tři čtvrtě minuty.

Český skikrosař Tomáš Kraus měl těžký pád ve čtvrtfinále mistrovství světa a z trati v norském Vossu jej museli odvézt záchranáři na kanadských saních. Podle prvních zpráv vedení závodu byl devětatřicetiletý dvojnásobný mistr světa Kraus při vědomí a mohl se hýbat. Nyní se o někdejšího čtyřnásobného vítěze Světového poháru starají lékaři. Kraus předtím suverénně postoupil z osmifinálové jízdy, ale v boji o semifinále po jednom ze skoků spadl na záda a skončil v záchranných sítích.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zakončila sezonu Světového poháru devátým místem v závodě na 1500 metrů ve finále seriálu v Heerenveenu. Karolína Erbanová byla na sprinterské pětistovce sedmnáctá. Sáblíková si v sobotu zajistila posedmé za sebou celkový triumf v SP na dlouhých tratích, v závodě na 3000 metrů však nebyla spokojená s šestým místem ani dosaženým časem. Ve své doplňkové disciplíně 1500 m výkonem 1:57,96 zaostala 3,29 sekundy za suverénní Ireen Wüstovou, jež vyhrála s náskokem téměř dvou sekund.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vybojoval čtvrté místo na patnáctce klasickou technikou na Světovém poháru v Lahti a dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně. Od stupňů vítězů, prvních od loňského ledna, ho dělilo osm sekund. Suverénně vyhrál Nor Petter Northug, dvojnásobný mistr světa z nedávného šampionátu ve Val di Fiemme.

Šárka Záhrobská nedokončila slalom Světového poháru v německém Ofterschwangu. Osmá slalomářka z mistrovství světa udělala krátce před cílem 1. kola chybu a minula branku. Z výhry se radovala už jistá vítězka Světového poháru Slovinka Tina Mazeová.

Závod Světového poháru skokanů na lyžích v Lahti vyhrál Němec Richard Freitag. Nejlepší český reprezentant Jan Matura obsadil 22. pozici, Roman Koudelka byl sedm míst za ním. Třetí Čech v závodu Lukáš Hlava skončil v prvním kole třiačtyřicátý a nebodoval.

Korejský rychlobruslař Sin Ta-un a Číňanka Wang Meng vyhráli na mistrovství světa v shorttracku víceboj. Kateřina Novotná skončila v Debrecínu na 31. místě, ani Vojtěch Loudín na finálové body nedosáhl a skončil šestačtyřicátý.

Šestý nasazený Tomáš Berdych zdolal na tenisovém turnaji v Indian Wells Mischu Zvereva 6:2, 6:4 a postoupil do třetího kola, v němž ho čeká zápas s dalším Němcem Florianem Mayerem. Vypadla naopak Lucie Šafářová, která podlehla Slovence Magdaleně Rybárikové ve třech setech, neuspěl ani stříbrný olympijský debl Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká.

Po dvou triumfech na juniorském mistrovství světa skončila snowboardistka Ester Ledecká na Světovém poháru třináctá. V Arose v paralelním obřím slalomu vypadla v osmifinále s domácí Švýcarkou Patrizií Kummerovou. Ledecká s pozdější finalistkou prohrála obě kola, první o sekundu a druhé o 1,45 vteřiny.

Basketbalistky IMOS Brno po tříleté pauze vyhrály Český pohár. Ve finále v Mladé Boleslavi překvapivě porazily svého největšího rivala a vítěze posledních tří ročníků USK Praha 87:83 a soutěž vyhrály popatnácté v historii. Kapitánka Hana Horáková k tomu přispěla 30 body a devíti doskoky. Bronz vybojoval druhý z brněnských celků Valosun, který v duelu o 3. místo porazil VŠ Praha 69:57.

Stav obou rozehraných čtvrtfinálových sérií v play off hokejové extraligy je nerozhodný 1:1. Pražská Sparta vyrovnala v Třinci v poslední minutě třetí třetiny a nakonec zvítězila 4:3 po samostatných nájezdech, Plzeň doma udolala Litvínov 2:1, přestože rovněž prohrávala.

Squashista Jan Koukal je nadále suverénem domácí scény. V Ostravě ovládl bez ztráty setu domácí šampionát a získal již svůj čtrnáctý český titul. Mezi ženami se z vítězství radovala Olga Ertlová.

Český útočník Tomáš Dočekal se v polské lize trefil ve druhém utkání za sebou. Piast Gliwice díky jeho dvěma gólům zdolal Pogon Štětín 2:0 a posunul se na šesté místo tabulky.

Hokejový útočník Vladimír Sobotka vstřelil v sobotním utkání svůj premiérový hattrick v NHL a výrazně se tak zasloužil o výhru St. Louis na ledě San Jose 4:3 v prodloužení. Pětadvacetiletý rodák z Třebíče potvrdil svou aktuální střeleckou formu poté, co skóroval třikrát v předchozích čtyřech zápasech.

Golfistka Klára Spilková skončila při svém letošním prvním startu v Ladies European Tour (LET) na čtyřicátém místě. Po nadějných úvodních dvou kolech si v Číně ve zbylých finálových pohoršila. Spilková skončila se skóre +5, vítězka Suzann Pettersenová z Norska měla -18.

Autor: Jan Charvát