Ze sportu:

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na mistrovství světa v Soči šesté místo v závodu na 1500 metrů a připsala si nejlepší výsledek na této trati v kariéře. Druhou zlatou medaili v dějišti olympijských her v příštím roce získala Ireen Wüstová z Nizozemska, která ve čtvrtek vyhrála trojku. Martina Sáblíková po stříbru na tříkilometrové trati nestartovala.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik povolal do přípravy na mistrovství světa ve Stockholmu a Helsinkách další čtyři hráče. Na pondělním srazu v Kravařích tým doplní obránci Karel Kubát, Tomáš Voráček a útočníci Lukáš Pech s Ondřejem Romanem. ČTK o tom informoval manažer národního týmu Jan Černý.

Světový mistr stále populárnějšího izraelského systému sebeobrany krav maga Tomasz Adamczyk bude v sobotu v Ostravě učit sebeobraně ženy na mateřské dovolené a seniory. V minulosti už školil například agenty využívané k ochraně britské královské rodiny, indonéskou královskou gardu či pracovníky Úřadu na ochranu vlády v domovském Polsku. V Česku bude působit poprvé.

Jaromír Jágr nasměroval Dallas v NHL úvodní trefou zápasu k výhře 2:0 na ledě Los Angeles. Jedenačtyřicetiletý útočník zlomil bezbrankový stav ve 47. minutě. Další český útočník Martin Erat se gólem a dvěma asistencemi podílel na vítězství Nashvillu 5:3 nad Calgary.

Olympionik Milan Bruncvík se příští týden jako první český veslař zúčastní slavného závodu univerzitních osmiveslic na Temži v Londýně. Osmadvacetiletý reprezentant, který se představil na hrách v Pekingu a Londýně, usedne do posádky univerzity Cambridge, na které studuje.

Sjezdařka Kateřina Pauláthová vyhrála na mistrovství republiky suverénně obří slalom. Ve Špindlerově Mlýně nedala soupeřkám šanci a získala v této disciplíně čtvrtý titul za sebou.

Na posledním osmém místě skončila snowboardistka Šárka Pančochová ve slopestylu na evropských X-Games. Ve francouzském Tignes české jedničce nevyšla ani jedna ze tří jízd.

Tenistka Petra Kvitová zvládla úvodní zápas na turnaji v Miami a přes Číňanku Šuaj Pcheng prošla do třetího kola. Zápas ale musela otáček po úvodním prohraném setu, nicméně zvítězila 5:7 a dvakrát 6:2. Po velkých bitvách se s turnajem rozloučily Lucie Šafářová i Karolína Plíšková. Šafářová podlehla Švýcarce Romině Oprandiové 6:7, 6:4 a 6:7, Plíšková prohrála s bývalou světovou jedničkou Dánkou Caroline Wozniackou 7:5, 3:6 a 3:6.

Dalším etapovým vítězstvím zvýšili biker Jaroslav Kulhavý a Švýcar Christoph Sauser své vedení v závodu Cape Epic v Jihoafrické republice. V páté etapě na 75 kilometrů v okolí Wellingtonu si dojeli pro druhé prvenství za sebou s náskokem více než dvou minut před švýcarskou dvojicí Nino Schurter, Florian Vogel. Svůj náskok v celkovém pořadí před Němcem Karlem Plattem a Švýcarem Ursem Huberem navýšili na 3:43 minuty.

Autor: Jan Charvát