Ze sportu:

Česká republika získala poprvé v historii Evropskou tenisovou trofej. K ocenění evropské tenisové federace Tennis Europe za rok 2012 přispěly především triumfy mužů v Davisově poháru a žen ve Fed Cupu. Cenu převzal v sobotu šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka na zasedání v Tallinnu.

Poslední šance, jak oživit naděje na postup na světový šampionát. Tak vzhlíží kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický k úternímu kvalifikačnímu duelu v Arménii, v němž by měl na rozdíl od posledního duelu s Dánskem naskočit do hry od první minuty. I pro dvaatřicetiletého záložníka má zápas v Jerevanu zvláštní význam: není vyloučeno, že Rosickému se v současném cyklu nabízí možná poslední šance, aby se s národním týmem probojoval na velkou akci.

Dvě jména dočasně vypadla z kádru české hokejové reprezentace, která v Kravařích na Opavsku zahájila druhý týden přípravy na květnové mistrovství světa. Trenér Alois Hadamczik si musel ze soupisky vyškrtnout vítkovického obránce Michala Barinku a útočníka Doněcku Václava Nedorosta. Zadák Petr Čáslava mužstvo doplní až v úterý.

Český hokejista Roman Červenka svým prvním dvougólovým zápasem v NHL pomohl Calgary k výhře 3:2 nad St. Louis. Po brankách sedmadvacetiletého útočníka, který se stal druhou hvězdou utkání, vedli Flames v polovině zápasu 2:0, přesto i s přispěním vyrovnávací trefy hostujícího hráče Vladimíra Sobotky o náskok přišli. O vítězství kanadského týmu rozhodl sedm minut před koncem třetí třetiny Jarome Iginla.

Český hokejový útočník Radek Dvořák se vrací do NHL, kde podepsal smlouvu s Anaheimem. Šestatřicetiletý trojnásobný mistr světa od konce ledna působil v Davosu, pro který už skončila více než před týdnem sezona po vyřazení ve čtvrtfinále švýcarské ligy s Curychem. V minulé ročníku hrál v NHL za Dallas.

Fotbalový reprezentant Matěj Vydra byl zvolen nejlepším hráčem roku v druhé anglické lize. Dvacetiletý útočník Watfordu získal dosud největší individuální ocenění v kariéře na nedělním galavačeru v Londýně.

Autor: Jan Charvát