Ze sportu:

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR vyřadila Drahoslava Drábka kvůli opakujícím se chybám z listiny pro profesionální soutěže. Sudí nezvládl páteční zápas 22. kola první ligy mezi Českými Budějovicemi a Příbramí, nesprávných verdiktů se ale dopustil už v předchozím průběhu sezony. ČTK to řekla předsedkyně komise Dagmar Damková. Odmítla, že by se Drábek mohl po nějakém čase na listinu vrátit.

Petra Kvitová na novém antukovém turnaji v Katovicích potvrzuje roli nejvýše nasazené tenistky. Světová osmička ve druhém kole porazila lucemburskou soupeřku Mandy Minellaovou 7:5, 6:2 a zkompletovala čtvrtfinálové dvojice.

Tenistka Karolína Plíšková nezaskočila v Katovicích italskou favoritku Robertu Vinciovou a s novým antukovým turnajem se rozloučila ve čtvrtfinále. První sadu jednadvacetiletá hráčka ztratila 1:6, ve druhé dostala od světové třináctky a deblové jedničky "kanára".

Sobotní 279. pražské derby mezi Spartou a Slavií bude i přes výrazně odlišné postavení soupeřů v tabulce šlágrem 23. kola první fotbalové ligy. Letenští chtějí na vyprodaném stadionu vrátit slávistům podzimní porážku 0:1 z Edenu a udržet se v čele s vedoucí Plzní.

Hokejoví útočníci Michal Dragoun a Jan Rudovský budou i v příští sezoně působit v extraligovém Kladně. Oba se dohodli s Rytíři na roční smlouvě. Klub o tom informoval na svém webu.

Český hokejový útočník Petr Straka uzavřel jako volný hráč tříletý nováčkovský kontrakt v NHL s Philadelphií, který vstoupí v platnost od příští sezony. Informoval o tom klubový web. Smlouva dvacetiletému plzeňskému odchovanci zaručuje v prvním týmu Flyers roční příjem 925 tisíc dolarů (přes 18 milionů korun).

Po měsíční pauze zaviněné zraněním se český útočník Jaroslav Bednář vrátil do sestavy hokejistů Bernu, jejich porážce ve čtvrtém finále play off švýcarské ligy s Fribourgem 1:3 ale nezabránil. Fribourg, který v sérii prohrál úvodní dvě utkání, vyrovnal na 2:2 na zápasy.

Obránce Roman Polák premiérovým gólem v sezoně přispěl ve čtvrtečním utkání NHL k výhře St. Louis na ledě Minnesoty 2:0. Jaromír Jágr si připsal asistenci u jediného gólu Bostonu při prohře s hokejisty New York Islanders 1:2 a bodoval ve třetím utkání za sebou. Celkově má Jágr z pěti zápasů po příchodu do Bostonu na kontě šest bodů za gól a pět asistencí.

První vrchol sezony má před sebou cyklista Roman Kreuziger. Předchozí vystoupení na etapovém podniku Kolem Bakicka mu nevyšlo podle představ. Místo plánovaného umístění v první desítce obsadil 18. místo se ztrátou čtyř minut na vítězného Kolumbijce Naira Quintanu.V neděli pojede v Nizozemsku prestižní Amstel Gold Race, v příštím týdnu ho pak čekají další ardenské klasiky Valónský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych v Belgii.

Autor: Jan Charvát