Ze sportu

Cyklista Roman Kreuziger vyhrál prestižní jednorázový závod Amstel Gold Race v Nizozemsku a dosáhl jednoho z největších úspěchů v kariéře. Českému jezdci vyšel únik zhruba sedm kilometrů před cílem závodu na 251 kilometrů a zvítězil s náskokem 20 sekund před skupinou pronásledovatelů.

Vzpěrač Jiří Orság získal na mistrovství Evropy v albánské metropoli Tiraně bronzové medaile ve dvojboji a v nadhozu. Čtyřiadvacetiletý český olympionik má z evropských šampionátů už pět cenných kovů: z ME 2001 stříbro ve dvojboji a nadhazovačské zlato, loni byl v nadhozu druhý.

Tenistka Petra Kvitová nezískala titul na turnaji v polských Katovicích. Nejvýše nasazená hráčka prohrála ve finále s Italkou Robertou Vinciovou 6:7, 1:6. Zápas byl generálkou na semifinále Fed Cupu, v kterém české obhájkyně titulu budou hrát příští týden na antuce v Palermu.

Devatenáctiletý tenista Jiří Veselý vyhrál v tureckém Mersinu poprvé challenger ATP. Vítěz tří letošních turnajů kategorie Futures ve finále nedal šanci výše postavenému Němci Simonu Greulovi a úspěch slavil po vítězství dvakrát 6:1. Vítěz juniorky Australian Open z roku 2011 a rodák z Příbrami se v novém světovém žebříčku posune z 204. místa poprvé do druhé stovky.

Tenistka Lucie Šafářová má nového trenéra. Pětadvacátá hráčka světa po více než dvou letech ukončila spolupráci se Srbkou Biljanou Veselinovičovou a bude se připravovat s Kanaďanem Robertem Steckleym.

Nejlepší česká lyžařka Šárka Záhrobská se vdala. Bývalá mistryně světa ve slalomu a bronzová olympijská medailistka z Vancouveru se provdala za svého bývalého kondičního trenéra Antonína Stracha a do příští sezony vstoupí pod novým jménem Strachová.

Basketbalisté Nymburka zakončili nadstavbu NBL vysokým vítězstvím 100:68 v Pardubicích a ovládli dlouhodobou část nejvyšší domácí soutěže s bilancí 33 výher proti jediné porážce. Prohra Východočechů rozhodla o tom, že za suverénním obhájcem titulu postoupí do play off z druhého místa Prostějov. Hanáci mají ještě podvečerní zápas s Kolínem k dobru, ale i v případě porážky se díky lepší vzájemné bilanci posunou před Ostravu.

Fotbalisté Sparty vyhráli v pražském derby nad Slavií 3:1 a oplatili svému rivalovi podzimní porážku. Duel 23. kola na Letné otevřel vlastní gól slávistického obránce Davida Hubáčka, následně se prosadil ještě Václav Kadlec a Ladislav Krejčí, za hosty snižoval na 2:1 Jan Vošahlík. Sparta protáhla sérii neporazitelnosti na 14 zápasů a ujala se vedení v tabulce o tři body před Plzní, která má nedělní zápas na Slovácku k dobru.

Čeští hokejisté udrželi i ve čtvrtém přípravném zápase před mistrovstvím světa neporazitelnost. V Selbu zvítězili v duelu, který byl součástí seriálu Euro Hockey Challenge, nad Německem 3:1. Premiérovými góly v národním týmu se na tom podíleli Tomáš Hertl a Lukáš Pech, prosadil se i Lukáš Kašpar. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika tak domácí výběr přehráli stejným výsledkem jako o den dříve v Řeznu.

Hokejový útočník Jiří Tlustý se v sobotním utkání NHL zasloužil dvěma góly o výhru Caroliny 4:2 nad Bostonem. Překonal tím svůj dosavadní rekord v počtu vstřelených branek za sezonu a s 19 trefami je v soutěži nejlepším českým kanonýrem letošního ročníku. V dresu poražených zaznamenal jednu asistenci Jaromír Jágr, který bodoval počtvrté za sebou.

Tenistka Petra Kvitová si zahraje letos podruhé o titul. Nejlepší česká hráčka plní roli turnajové jedničky premiérového turnaje v polských Katovicích a po výhře nad Rumunku Alexandrou Cadantuovou 6:0 a 6:4 postoupila do finále. V tom se v neděli od 17:00 utká s Italkou Robertou Vinciovou a zápas bude generálkou na semifinále Fed Cupu příští týden v Palermu.

Házenkářky Mostu si jako první český klub v samostatné historii zahrají finále evropského poháru. V semifinálové odvetě Vyzývacího poháru doma svěřenkyně trenéra Dušana Poloze zvítězily nad Üsküdarem Istanbul 31:21 a smazaly čtyřbrankovou ztrátu po úvodní porážce 27:31 v Turecku. Ve finále se Severočešky rovněž na dva zápasy utkají s chorvatským klubem Fantasyland Samobor, který rozdílem tří branek vyřadil švédský Höör. O pořadí zápasů rozhodne úterní los, hrát se bude v prvních dvou květnových víkendech.

Hokejisté Zlína zvítězili ve třetím finále extraligy na ledě Plzně 3:0 a otočili stav série hrané na čtyři vítězné zápasy na 2:1. O branky vítězů se postarali obránce Martin Hamrlík a útočníci Milan Kostourek s Filipem Čechem. Gólman Jakub Sedláček udržel potřetí v letošním play off čisté konto. Další duel se hraje v neděli od 18:15 opět v Plzni.

Fotbalisté Dukly ve 23. kole první ligy otočili utkání s oslabeným Jabloncem, vyhráli vysoko 5:1 a doma popáté za sebou naplno bodovali. Severočechy poslal do vedení Luboš Loučka, ale ještě do pauzy vyrovnal Španěl Néstor Albiach. V druhém poločase proměnil Petr Malý penaltu, které předcházelo vyloučení hostujícího Brazilce Rossiho. Výhru Pražanů pojistili v závěru svým druhým zásahem Néstor a dalšími dvěma góly Zbyněk Pospěch.

Fotbalisté Příbrami pod trenérem Františkem Strakou neprohráli ani ve čtvrtém zápase. Ve 23. kole fotbalové ligy doma remizovali s Jihlavou 2:2. Hosté dvakrát vedli po střelách Karlíka a Masopusta, o vyrovnání se postarali Trapp a Tarczal. A moc nescházelo, aby Příbramští splnili svou jarní tříbrankovou normu v domácích zápasech.

Fotbalisté Teplic v existenčním utkání dvou nejslabších ligových týmů porazili České Budějovice hladce 4:0 a zvýšili svoje naděje na záchranu. Na jaře vyhráli poprvé, naopak hosté po dalším selhání ztrácejí na nesestupové příčky už pět bodů. Hlavním hrdinou zápasu byl Bosňan Mahmutovič, který připravil dva góly a proměnil penaltu. O další branky se postarali Litsingi a Matula, čtvrtá byla vlastní.

Fotbalisté Liberce potvrdili, že se se jim na jaře daří, a v souboji s Hradcem Králové vyhráli pátý ze sedmi posledních zápasů. Tři body jim zajistil po změně stran Ukrajinec Serhij Rybalka. I hosté měli šance, ale liberecký brankář Kováč udržel už potřetí za sebou čisté konto.

Basketbalistky USK Praha vstoupily vítězně do semifinále ligového play off a na domácí palubovce porazily Trutnov 84:60. Obhájkyně prvenství opanovaly na Folimance zejména první poločas, ve kterém dovolily soupeři vstřelit jen 14 bodů. Samy si už ve druhé čtvrtině vypracovaly po devatenáctibodové šňůře vedení o 33 bodů (43:10).

Basketbalistky USK Praha i IMOS Brno vstoupily vítězně do semifinále ligového play off. Vysokoškolačky na domácí palubovce porazily Trutnov 84:60, Brňanky získaly v sérii s Hradcem Králové první bod po výhře 73:50.