Ze sportu:

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) žaluje bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka o 951,480.000 korun z titulu náhrady škody a ušlého zisku. Další dva miliony korun ČSTV žádá po Hušákovi za poškození dobrého jména svazu i českého sportu obecně a chce od Hušáka také omluvu.

Fotbalisté Sparty převzali Klíč města Prahy od primátora Bohuslava Svobody za výhru v sobotním derby se Slavií. Letenští budou mít novou putovní trofej v držení minimálně do podzimu, kdy se s odvěkým rivalem utkají v dalším ligovém souboji. Sparťané dali na oplátku Svobodovi, který se netají velkou náklonností ke Slavii, dres podepsaný všemi hráči a také kšiltovku.

Hokejisté Jan Káňa a Ondrej Šedivý budou i v příští sezoně nastupovat za Vítkovice. Podle oficiálního klubového webu podepsala dvojice třiadvacetiletých útočníků nové smlouvy, o jejichž přesné délce však vedení ostravského celku neinformovalo.

Klára Zakopalová se poprvé v kariéře dostala ve světovém žebříčku do první dvacítky, kterou uzavírá. Posun o jedno místo zaznamenala i přesto, že na antukovém turnaji v Katovicích vypadla ve druhém kole. Petra Kvitová zůstala po finálové účasti v Polsku osmá, její italská přemožitelka Roberta Vinciová je nově světovou dvanáctkou.

Čeští sledge hokejisté porazili na mistrovství světa v Soulu Švédsko 1:0, připsali si druhou výhru v základní skupině A a zajistili si postup do semifinále turnaje. Bez ohledu na další výsledky se zároveň kvalifikovali na paralympiádu v Soči 2014.

Při nedělním zápase druhé fotbalové ligy v Karviné řádili fanoušci hostující Opavy. Napadli pořadatele i domácí fandy, na stadionu házeli kamením. Rvali se i později na nádraží. Policie šest příznivců Opavy zadržela. Podezřívá je z výtržnictví a neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Informovala o tom mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Oba favorizované týmy v lize basketbalistek dělí jedna výhra od postupu do finále play off. IMOS Brno porazil ve druhém utkání Hradec Králové 88:64 a ZVVZ USK Praha díky zlepšení ve druhém poločase zvítězil nad Trutnovem 83:70. Semifinálové série mohou skončit ve středu.

Hokejisté Plzně porazili ve čtvrtém finálovém utkání play off extraligy Zlín 5:2 a vyrovnali stav série na 2:2. Berani sice v neděli skórovali jako první, ale Západočeši třemi góly v rozmezí deseti minut vývoj duelu otočili. Pátý finálový zápas se bude hrát ve středu.

Volejbalisté Ostravy překvapivě postoupili do finále extraligy. V šestém semifinálovém zápase porazili vítěze základní části Liberec hladce 3:0 na sety a sérii ovládli 4:2. Ve finále se utkají s obhájci titulu Českými Budějovicemi, zatímco favorizovaný Liberec bude hrát jen o bronz s Příbramí.

Boj o hokejovou extraligu mezi Chomutovem, Libercem a Mladou Boleslaví se po 10. kole baráže ještě více zdramatizoval. Chomutov v neděli prohrál v Mladé Boleslavi 0:5 a Liberec zvítězil v Olomouci 1:0. Piráti tak zůstávají v čele, ale už mají jen jednobodový náskok před Libercem a dvoubodový před Mladou Boleslaví.

Autor: Jan Charvát