Ze sportu:

České tenistky budou letos ve finále Fed Cupu chybět a nezískají cennou trofej potřetí za sebou. Rozhodla o tom porážka Lucie Šafářové ve čtvrté dvouhře semifinále v Itálii s domácí Robertou Vinciovou. Šafářová v souboji týmových dvojek, který byl kvůli nedělnímu dešti přeložen na pondělí, podlehla po boji 3:6, 7:6 a 3:6. Obhájkyně titulu prohrávají v Palermu už 1:3 a ztratily šanci na obrat. České tenistky i přes vyřazení v semifinále dál vedou fedcupový žebříček mezinárodní federace ITF, do jehož čela se vyhouply vloni v dubnu.

Hokejovou reprezentaci v přípravě na blížící se mistrovství světa doplní obránce Tomáš Linhart ze Zlína, kouč Alois Hadamczik má zájem i o útočníky Jana Kováře a Martina Straku z mistrovské Plzně. Ani s jedním z nich ale ještě nemluvil, proto jejich povolání oficiálně nepotvrdil.

Útočník Jiří Dopita ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa bude asistentem trenéra Petra Fialy v prvoligovém HC Olomouc, který vlastní. Klub to uvedl na svých webových stránkách. sedminásobný český šampion s Olomoucí, Vsetínem a Pardubicemi odehrál v extralize včetně play off téměř 900 zápasů, působil i v NHL a v Německu.

Česká hokejová osmnáctka podlehla na mistrovství světa v Soči 3:4 Finsku a připsala si po porážce se Spojenými státy americkými další těsnou prohru. Svěřenci trenéra Luďka Bukače mladšího museli proti Suomi dohánět čtyřbrankovou ztrátu, zápas sice zdramatizovali trefou 99 sekund před koncem, ale na bodový zisk už nedosáhli.

Český hokejový útočník Jakub Petružálek se po zisku mistrovského titulu v Kontinentální lize v dresu Dynama Moskva vrací do Chabarovsku. Sedmadvacetiletý reprezentant, který se kvůli zdravotním problémům omluvil z účasti v přípravě před blížícím se mistrovství světa, přišel do Dynama v lednu. Už tehdy se ale oba kluby dohodly, že jen do konce sezony.

Tenista Tomáš Berdych zůstal v žebříčku ATP šestý. Nejlepší český hráč ale neobhájil semifinálovou účast v Monte Carlu a po vyřazení ve třetím kole se jeho náskok před sedmým Juanem Martínem del Potrem z Argentiny ztenčil na deset bodů. Radek Štěpánek je ve dvouhře pětačtyřicátý a Lukáš Rosol o tři místa za ním.

Tenista Radek Štěpánek prohrál i druhou dvouhru po návratu na kurty po operaci krční páteře. Český hráč v 1. kole v Barceloně nestačil na Lotyše Ernestse Gulbise a soupeři z kvalifikace podlehl 6:7 a 2:6. Čtyřiatřicetiletý Štěpánek podstoupil koncem ledna operaci vyhřezlé ploténky krční páteře. Po návratu prohrál čtyřhru v Davis Cupu a na turnaji ATP minulý týden v Monte Carlu podlehl v úvodním kole Albertu Ramosovi ze Španělska.

Hokejisté Plzně se stali poprvé v klubové historii, která sahá do roku 1929, vítězi hokejové extraligy. O novém držiteli mistrovského titulu rozhodl sedmý finálový zápas play off, v němž Západočeši vedení koučem Milanem Razýmem porazili Zlín na jeho ledě 4:3 a stejným poměrem opanovali i celou sérii. Vítěznou branku vstřelil v druhém prodloužení v čase 96:15 čtyřicetiletý kapitán Martin Straka.

Fotbalisty Hradce Králové povede po odvolaném Jiřím Plíškovi dosavadní kouč klubové juniorky Luboš Prokopec, který se stal v 31 letech nejmladším trenérem v historii české ligy.

Volejbalistky Prostějova porazily v druhém finále extraligy Olymp Praha po tuhém boji 3:2. V sérii vedou na zápasy 2:0 a ve středu mohou potvrdit v Praze zisk pátého titulu v řadě.

Jaromír Jágr se v nedělním odpoledním utkání NHL podruhé střelecky prosadil v dresu Bostonu a pomohl ukončit čtyřzápasovou sérii porážek Bruins. Tým z města, jehož obyvatelé se vzpamatovávají z pondělního bombového útoku při maratonu, porazil 3:0 nejslabší celek soutěže Floridu.

Hokejový útočník Jiří Tlustý zařídil v nedělním utkání NHL dvěma góly vítězství Caroliny 3:2 na ledě Tampy Bay a stal se první hvězdou zápasu. Rodák ze Slaného dal alespoň dvě branky v jednom utkání poosmé v probíhajícím ročníku, poprvé v kariéře překonal v NHL hranici dvaceti branek za sezonu a s 21 zásahy je letos nejlepším českým střelcem soutěže.

Fotbalisté Olomouce odvrátili čtvrtou porážku v nejvyšší soutěži za sebou, když v duelu 24. ligového kola remizovali s Mladou Boleslaví 2:2. Hanáci ale museli dotahovat dvoubrankové manko, poté co hosté po prvním poločase vedli po trefách Martina Nešpora a Petra Johany. Po změně stran ale Olomouc srovnala krok brankami Martina Doležala a střídajícího Jakuba Plška.

Komplex ze zápasů proti pražské Dukle pokračuje, mohou litovat fotbalisté Hradce Králové. V duelu 24. kola první ligy podlehli svému neoblíbenému soupeři 0:3 a dál zůstávají v sestupovém pásmu na předposlední pozici. Dukla o svém triumfu rozhodla po změně stran, kdy se střelecky prosadili Tomáš Borek, Vojtěch Přeučil a Zbyněk Pospěch.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil obsadil v premiérové Velké ceně Ameriky v Austinu v třídě Moto3 desátou pozici a jako první Čech v sezoně bodoval. Premiérové vítězství v kariéře slavil Španěl Álex Rins.

Stejně jako v loňském roce, i v letošní Velké ceně Martinic, která byla úvodním kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny, zvítězil Jiří Hruška s Aristem-Z. Z 37 účastníků v základní části postupovalo 15 nejlepších do finále, kde se ještě jednou utkali na zkráceném parkuru.

Autor: Jan Charvát