Ze sportu

Česká hokejová reprezentace se představí na únorových Švédských hrách podle předpokladů i s útočníkem Jaromírem Jágrem. Opora ruského Omsku nechybí v nominaci trenéra Vladimíra Růžičky. Na třetím turnaji seriálu Euro Hockey Tour se v reprezentačním dresu neobjeví žádný nováček.

Až desátá série penaltového rozstřelu rozhodla o postupu fotbalistů Sparty Praha do finále Novoročního turnaje v Hongkongu. Semifinálový duel proti korejskému mistru Suwon BlueWings skončil bez branek, a tak rozhodly penalty, v nichž pražský celek poslal do čtvrtečního finále přesnou střelou brankář Jaromír Blažek. Sparťané mohou navázat na vítězství, které v turnaji zaznamenali v roce 1990 jejich předchůdci a v roce 2000 česká reprezentace.

Šárka Záhrobská obsadila v superobřím slalomu v Cortině d´Ampezzo 27. místo a po nedělní diskvalifikaci v obřím slalomu si do Světového poháru připsala čtyři body. Lyžařky nyní čekají před začátkem mistrovství světa ještě dva závody SP v Garmisch-Partenkirchenu: v pátek se tam pojede slalom, o den později super-G. Šampionát ve Val d'Isere začne 3. února.

Osmnáct cyklokrosařů bude reprezentovat Českou republiku na světovém šampionátu, který se uskuteční 31. ledna a 1. února v Hoogerheide v Nizozemsku. Jedničkou dnes zveřejněné nominace je Zdeněk Štybar, třetí muž současného světového žebříčku a zároveň třetí cyklokrosař v pořadí Světového poháru, který skončil v neděli v Miláně. V Hoogerheide bude obhajovat stříbrnou medaili z loňského MS v Trevisu. Vedle něj nastoupí na start v kategorii elite Radomír Šimůnek, Petr Dlask, Kamil Ausbuher, Martin Bína a Martin Zlámalík. Největší českou nadějí v kategorii do 23 let je čtvrtý z celkového hodnocení SP Ondřej Bambula, v ženách šestá Pavla Havlíková.

Před svou zatím nejnáročnější sezonou stojí brněnský automobilový závodník Vladimír Hladík. Vedle společné obhajoby loňského titulu se Zdeňkem Dudou ve vytrvalostních závodech ve třídě do 2000 ccm s vozem Renault Clio bude Hladík startovat premiérově ještě v evropském seriálu FIA GT4. Hladík je šéfem týmu TechFuture, který nasadí do domácího seriálu ještě druhý vůz Renault Clio. Seriál mezinárodního mistrovství republiky v divizi 4 má v termínovém kalendáři šest závodů: tři se pojedou na Masarykově okruhu v Brně a tři na autodromu v Mostu.

Američanka Nykesha Salesová posílí pro zbytek sezony tým basketbalistek ZVVZ USK Praha. Dvaatřicetiletá křídelní hráčka, která před třemi lety pomohla konkurenčnímu Gambrinusu Brno k vítězství v Eurolize, se k vysokoškolačkám připojí během února poté, co Pražanky odehrají první kolo play off Evropské ligy proti Spartaku Moskva. Po něm totiž v USK skončí další americká střelkyně Swin Cashová, kterou čeká operace zad. Vedení USK se Salesovou počítá především jako s posilou na play off v české lize, postup v Eurolize přes ambiciózní Spartak Moskva by totiž byl prvotřídní senzací.