Ze sportu:

Vedení hokejového klubu HC Mountfield odmítlo nabídku vedení města České Budějovice na vyřešení sporu "o pivo", která měla zachovat extraligu na jihu Čech. Předseda představenstva klubu Miroslav Schön ji v prohlášení pro ČTK označil za vyděračské ultimátum. I nadále je tak velmi pravděpodobné, že se extraligový tým přestěhuje do Hradce Králové.

Sprinterka Denisa Rosolová si na atletickém mistrovství světa může vybrat hned ze čtyř disciplín, na domácím šampionátu v Táboře totiž splnila limit také na dvoustovce. Experimentovat ale v Moskvě nebude, poběží tam štafetu na 4x400 metrů a svoji nejsilnější disciplínu čtvrtku s překážkami.

Cyklista Roman Kreuziger obsadil v etapovém závodu Kolem Švýcarska třetí místo. V závěrečné časovce skončil sedmý a na jeho celkovém umístění se nic nezměnilo. V generálce na Tour de France obhájil loňské prvenství Portugalec Rui Costa, který jízdu na 26,8 km ovládl. Kreuziger na něj ztratil rovnou minutu.

Bývalý fotbalový gólman Juraj Šimurka se po 25 letech vrací do pražské Slavie. V Edenu se podle deníku Sport stane novým asistentem trenéra Michala Petrouše a starat se bude hlavně o brankáře. Klub ale zatím jeho angažování nepotvrdil.

Čeští volejbalisté vyhráli i druhý zápas v Evropské lize a po vítězství nad Černou Horou 3:1 vedou skupinu B úvodního turnaje v Maďarsku. Proti domácí reprezentaci v pondělí první část letní soutěže v Kecskemétu zakončí. Následovat budou turnaje v Barceloně, Podgorici a Opavě, Final Four se uskuteční v polovině července v Turecku.

Čeští rychlostní kanoisté na mistrovství Evropy v portugalském Montemor-O-Velho získali dvě zlaté medaile. Kanoista Martin Fuksa po sobotním triumfu na kilometru vyhrál i na poloviční neolympijské trati a pro vítězství si dojel také čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba na 1000 metrů.

Velkou cenu Katalánska dokončil z českých motocyklistů pouze Lukáš Pešek. V královské třídě MotoGP dojel těsně za body na poslední 16. příčce, zatímco Karel Abraham kvůli poruše elektroniky závod nedokončil.

Motokrosař Martin Michek vyhrál podruhé v sezoně rozjížďku v závodě mistrovství světa MX3. Ve Velké ceně Itálie v Maggioře zvítězil v úvodní jízdě před lídrem šampionátu Klemenem Gerčarem ze Slovinska a dalším českým jezdcem Petrem Smitkou. Ten při prvním startu v MS v sezoně skončil třetí i v následující rozjížďce.

Stolní tenisté Antonín Gavlas s Renatou Štrbíkovou se stali mistry Evropy ve smíšené čtyřhře. Úspěch českých barev v rumunském Buzau podtrhli Michal Obešlo s Hanou Matelovovou, kteří získali bronz.

Velkou cenu Katalánska dokončil z českých motocyklistů pouze Lukáš Pešek. V královské třídě MotoGP dojel těsně za body na poslední 16. příčce, zatímco Karel Abraham kvůli poruše elektroniky závod nedokončil. Čeští rychlostní kanoisté na mistrovství Evropy v portugalském Montemor-O-Velho získali dvě zlaté medaile. Kanoista Martin Fuksa po sobotním triumfu na kilometru vyhrál i na poloviční neolympijské trati a pro vítězství si dojel také čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba na 1000 metrů.

České basketbalistky si na mistrovství Evropy budou muset poradit bez klíčové hráčky Jany Veselé. Noční vyšetření zraněného kolena ze sobotního utkání s Běloruskem odhalilo, že křížové vazy nakonec nevydržely a Veselou čeká několikaměsíční léčba. Přijde tak i o velkou část nadcházející sezony, ve které se měla po deseti letech vrátit do USK Praha.

Evropskou šermířskou federaci povede i v následujících čtyřech letech František Janda. Český funkcionář je v čele FIE od roku 2009 a v sobotu uspěl ve volbách na kongresu v Záhřebu, který předcházel dnes startujícímu mistrovství Evropy.