Ze sportu:

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová byla vyhlášena nejlepší atletkou Evropy za letošní rok. Ocenění za vítězství v anketě Evropské atletické asociace převzala v sobotu v Tallinnu. Vedle titulu na šampionátu v Moskvě Hejnová letos vyhrála také Diamantovou ligu a zvítězila ve všech 13 závodech v sezoně.

Den před Velkou pardubickou steeplechase pokřtil žokej Josef Váňa na dostihovém závodišti v Pardubicích knihu o velké osobnosti československého a českého turfu Františku Vítkovi. Kniha Petra Feldsteina s názvem Život plný koní mapuje na 368 stranách kariéru dvojnásobného vítěze Velké pardubické a šestinásobného trenéra vítěze derby. "Jsem rád, že tato knížka ukazuje dostihový život takový, jaký opravdu je. Tedy nejen vítězství, ale i prohry a zklamání," řekl Váňa, který bude v nedělní Velké pardubické usilovat v sedle Tiumena o rekordní devátou výhru.

Čeští fotbalisté v kvalifikaci mistrovství světa zvítězili 4:1 na Maltě, přesto definitivně přišli o teoretickou šanci na postup do baráže. Postarala se o to výhra Islandu nad Kyprem. Trenér Josef Pešice, který před měsícem nahradil Michala Bílka, tak alespoň prožil vítěznou premiéru na lavičce národního týmu. V první půli skórovali Tomáš Hübschman, jenž dal první gól za reprezentaci, a David Lafata. Hned po změně stran snížil Michael Mifsud, ale Václav Kadlec a Tomáš Pekhart definitivně potvrdili nejvyšší české vítězství na maltské půdě z dosavadních pěti zápasů.

Fotbalová reprezentace se připravovala na Maltě na úterní závěrečné kvalifikační utkání s Bulharskem bez stopera Tomáše Sivoka a útočníka Tomáše Pekharta. Zatímco Sivok již národní tým opustil, jelikož v Bulharsku nemůže nastoupit kvůli žlutým kartám, Pekhart odpočíval kvůli lehčímu otřesu mozku z pátečního duelu s Maltou. V neděli už by se měl opět normálně zapojit.

Fotbalisté Českých Budějovic v 11. kole druhé ligy neudrželi vedení v Pardubicích a po remíze 1:1 zůstali na pátém místě tabulky. Žižkov vyhrál na hřišti pražského rivala Vltavínu 1:0 a posunul se na dvanáctou příčku FNL.

Český hokejový brankář Petr Mrázek se přesunul z Detroitu na farmu do Grand Rapids do nižší AHL. Jednadvacetiletý Mrázek v dosavadních čtyřech duelech v sezoně NHL kryl záda Jimmymu Howardovi, ale nyní uvolnil místo Johanu Gustavssonovi. Švédský gólman se vrátil z marodky po zranění třísel.

Hokejisté Lva Praha rozdrtili v Kontinentální lize Čeljabinsk 7:2 a nový hlavní kouč Kari Jalonen je dovedl při své premiéře k nejvyšší výhře v sezoně. Pražané tak proti letošnímu finalistovi Gagarinova poháru navázali na středeční vítězství nad Novokuzněckem a v neděli je čeká od 13:00 poslední vystoupení ze čtyřzápasové domácí série s Ufou.

Hokejisté Sparty ovládli zcela jasně první pražské derby sezony, v 11. extraligovém kole deklasovali Slavii na jejím ledě 6:0. Svěřenci kouče Josefa Jandače poskočili v tabulce na druhou příčku za Pardubice, které udržely vedení o jediný bod díky vítězství nad Karlovými Vary 4:2. Hned za nimi je o další dva body zpět kvarteto Brno, Slavia, Třinec a Hradec Králové. Kromě Slavie mají ale všechny tyto celky oproti vedoucí dvojici zápas k dobru.

Český útočník Tomáš Fleischmann se v pátečním utkání NHL podílel gólem a třemi asistencemi na vítězství Floridy 6:3 nad Pittsburghem a stal se první hvězdou zápasu. Jiří Hudler bodoval i v pátém utkání sezony, když pomohl hokejistům Calgary dvěma asistencemi porazit New Jersey 3:2.

České tenistky Kristýna a Karolína Plíškovy si v Linci zahrají o titul ve čtyřhře. V semifinále si jednadvacetiletá dvojčata poradila s ukrajinsko-polským párem Irina Burjačoková, Katarzyna Piterová 6:3, 6:2 a ve finále nastoupí proti turnajovým jedničkám Gabriele Dabrowské z Kanady a Polce Alicji Rosolské.

Jedna výhra dělila Ivetu Vacenovskou s Kateřinou Pěnkavovou od medaile na mistrovství Evropy ve stolním tenisu, ale cenný kov ve Schwechatu nezískaly. Český pár prohrál ve čtvrtfinále čtyřhry se švédsko-španělskou dvojicí Matilda Ekholmová, Galia Dvoraková 2:4 na sety.

Fotbalisté Plzně se stali posledním osmifinalistou Poháru České pošty. Úřadující ligový mistr potvrdil v dohrávce 3. kola roli favorita a zvítězil 3:1 na půdě divizního Kladna. Úvodní soutěžní branky v dresu Viktorie si připsali Martin Pospíšil a Roman Hubník, prvně jmenovaný se trefil dvakrát.

Po úspěchu v kvalifikační skupině Futsal Cupu na Kypru budou futsalisté Chrudimi usilovat o postup na závěrečný turnaj Final Four v domácím prostředí. UEFA jim přidělila pořadatelství jedné ze čtyř elitních skupin, kterou budou čeští šampioni hostit od 19. do 24. listopadu v hale v Pardubicích. O soupeřích Chrudimi rozhodne páteční los.

Zajímavá exhibice čeká tenistku Petru Kvitovou po skončení sezony. Předloňská wimbledonská vítězka se zúčastní turnaje Necker Cup, který se uskuteční na jednom z Britských Panenských ostrovů. Hostitelem akce je britský miliardář Richard Branson, kterému ostrov Necker patří.

Házenkářky Mostu postoupily do třetího kola Poháru EHF. Po domácí výhře 27:22 nad Levangerem zvítězily české mistryně v odvetě v Norsku 21:17. Jejich dalším soupeřem bude v listopadu rumunský klub Zalau.

Autor: Jan Charvát