Želivští premonstráti odhalili pamětní desku opata Tajovského

Želivští premonstráti si v sobotu připomněli páté výročí úmrtí opata Bohumila Víta Tajovského. Po slavnostní bohoslužbě mu byla odhalena pamětní deska v křížové chodbě kláštera. Oslav se zúčastnili zástupci několika řádů, církevní hodnostáři i političtí vězni, s nimiž Tajovský sdílel společný osud. V komunistických kriminálech strávil 11 let.

Mramorovou desku s portrétem usměvavého opata odhalili diecézní biskup Dominik Duka a želivský opat Ignác Kramár. Památník podle Kramára připomíná i stovky kněží a řeholníků, kteří byli v želivském klášteře internováni v 50. letech minulého století. "Jsme vděčni bohu, že spolu s opatem Vítem jsme se mohli vrátit do těchto prostor a obnovit řeholní život," řekl.

Želivský klášter byl založen v roce 1139 pro benediktiny, kteří přišli ze sázavského kláštera. Po nich se v něm usadila komunita premonstrátů z Porýní. Od roku 1950 byl v klášteře internační tábor. V letech 1957 až 1992 tam byla psychiatrická léčebna. Řeholní komunita se mohla do části kláštera vrátit v květnu 1991. Nyní v něm žije deset řeholníků.