Zeman chce pomoci ČSSD ve volbách, o funkce ale nestojí

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman pomůže sociální demokracii, aby v příštím roce uspěla v parlamentních volbách. Nechce však kandidovat do sněmovny a nestojí o žádnou funkci. Nemíní se zúčastnit ani prezidentských voleb v roce 2008. Zeman to v sobotu řekl novinářům při setkání s premiérem Jiřím Paroubkem na jeho chalupě v Lučanech - Horním Maxově na Jablonecku. Bývalý premiér tam přijel v poledne se svou manželkou Ivanou. Paroubek a jeho žena Zuzana je budou hostit až do neděle.

"Ve prospěch sociální demokracie mohu pracovat jako řadový člen. Budu předkládat konkrétní návrhy, jak vyzvedávat zejména schopné komunální a regionální politiky a jak zabránit neschopným politikům, aby se zmocnili funkcí. Druhý úkol jsem nazval deratizací sociální demokracie. Nejde ale o pomstu," uvedl Zeman.

Zeman si nedokáže představit svou kandidaturu v prezidentských volbách i proto, že předsedou a prvním místopředsedou ČSSD jsou Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka. "Zhatili mou snahu stát se prezidentem při volbách v roce 2003," vysvětlil.

Paroubek jako premiér Zemana svými rozhodnutími mile překvapil a považuje ho za politika, s nímž si je názorově blízký. Zeman ocenil, jak se premiér zastal nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové při jejím sporu s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU). "Já měl ve svém vládě dva ministry spravedlnosti, ale žádný z nich nebyl nezkušený fracek," prohlásil Zeman.

Paroubek uvedl, že si se Zemanem rozumějí, a uvítal, že se chystá přispět k vítězství ČSSD v parlamentních volbách. V minulosti přitom byli politickými rivaly. V roce 1993 se ještě spolu s Pavlem Novákem utkali o křeslo předsedy ČSSD. Zeman tehdy zvítězil díky hlasům Mladých sociálních demokratů, kterým předsedal nynější předseda ČSSD Gross. Paroubek se poté věnoval zejména pražské komunální politice. Do vysoké politiky ho přivedl až Gross v roce 2004, v době, kdy byl premiérem. Paroubek se stal v jeho vládě ministrem pro místní rozvoj.

Při otázkách novinářů na návrat do velké politiky se Zeman přirovnal ke stárnoucímu atletovi, který se nechce vracet na závodní ovál, protože vrcholu své kariéry již dosáhl. "Bylo by to trapné a zbytečné. Své Helsinky 1952 už mám za sebou," připomněl Zeman tři zlaté medaile vytrvalce Emila Zátopka na letní olympiádě a jeho mnohem méně úspěšné vystoupení o čtyři roky později v Melbourne, kde běžel pouze maraton a skončil za stupni vítězů.