Zeman navštívil české vojáky v Afghánistánu a jednal s Karzáím

Prezident Miloš Zeman v pátek a v sobotu navštívil Afghánistán, kde se setkal s českými vojáky, kteří v asijské zemi působí v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Jednal také se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím. O návštěvě informoval Zemanův mluvčí. V pátek se Zeman v Kábulu sešel s vojáky Úkolového uskupení Armády České republiky ISAF a dekoroval jejich prapor stuhou prezidenta republiky. Vojákům zároveň předal balíčky s českými potravinami a s filmy na DVD. Zeman, jehož doprovázeli ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel, předal dárky i českým vojákům působícím na vojenské základně v Bagrámu nedaleko afghánské metropole.

Zeman na kábulské vojenské základně navštívil vojenskou kapli, kde českým vojákům předal svíčku od sester z řádu karmelitek. V nemocnici se pak seznamoval s prací českých lékařů, záchranářů a zdravotních sester. Na závěr setkání českého a afghánského prezidenta bylo podepsáno memorandum, které podle Zemanova mluvčího umožní uspořádat v Národním muzeu ČR historicky první výstavu buddhistických památek objevených v Afghánistánu českými archeology.

Zeman je první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu zavítala. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas nebo bývalý ministr obrany Alexander Vondra. Bývalé Československo navštívila afghánská hlava státu dvakrát; v roce 1970 přijel král Muhammad Záhir na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody a v roce 1981 tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem. Záměr navštívit české vojáky v Afghánistánu Zeman ohlásil ještě před svým loňským lednovým zvolením do vrcholné funkce a zopakoval ho v říjnu při slavnostní přísaze vojáků.

Autor: Jan Charvát