Zeman podpoří ve volbách Paroubka, Gross podle něj není dobrý šéf

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman podpoří ve volbách do Poslanecké sněmovny premiéra Jiřího Paroubka. Naopak s jeho podporou nemůže počítat předseda ČSSD Stanislav Gross, bude- li ve volbách kandidovat. Nepovažuje ho totiž za dobrého šéfa strany. Zeman to řekl novinářům v Lučanech nad Nisou na Jablonecku, kde trávil víkend u Paroubka na chalupě.

Zeman zopakoval, že nebude usilovat o žádnou funkci. Uvedl, že je připraven, bude-li o to požádán, selektivně podpořit i jiné poslance. Mnohé z nich prý ale rozhodně nepodpoří, protože pochybuje o jejich "intelektuálních a mravních kvalitách" a považuje je za "žvanily" a lidi, které podezřívá z klientelismu. Jejich počet ani jména však neuvedl.

Podle mluvčí ČSSD Lucie Vaverové se Gross s Paroubkem dohodl na tom, že ke schůzce se Zemanem bude vyjadřovat pouze premiér, jakožto její účastník. "Pan předseda Stanislav Gross se dohodl na celkovém postupu i na cílech jednání s Jiřím Paroubkem," řekla ČTK. "Pan předseda již dříve řekl, že by byl rád, kdyby byl lídrem Jiří Paroubek. Je dobře, že má Miloš Zeman stejný názor," dodala Vaverová později.

Zeman rozhodně odmítl, že by kritikou některých sociálních demokratů poškozoval sociální demokracii. Nekritizuje prý stranu, ale jednotlivé sociální demokraty, kteří straně škodí deficitem inteligence, pracovitosti nebo charakteru. Taková kritika podle jeho přesvědčení nejsilnější vládní straně neškodí.

Paroubek ale očekává, že se Zeman nebude vyjadřovat kontroverzně ke kandidátům, kteří mu nesedí. Selektivní podpora v kampani mu ale nevadí. Kdo je důchodcem a neusiluje o žádné funkce, tak si může vybírat, koho podpoří, nebo nepodpoří, řekl. Paroubek uvedl, že se Zemanem se shodli na tom, že je potřeba se vymezit vůči Modré šanci ODS a v zájmu země zamezit jejímu rozkvětu. Zeman uvedl, že program nejsilnější opoziční strany tři měsíce studoval a dospěl k závěru, že by Českou republiku vrátila o 150 let zpět do éry divokého kapitalismu.

Dlouhodobějším úkolem, na kterém se Paroubek se Zemanem rovněž shodl, je vypracování kariérního řádu ČSSD. Měl by umožnit politický postup úspěšným komunálním politikům, ale i zkušeným manažerům, a naopak neúspěšným v kariéře zamezit. "Lidé, kteří pracují druhé nebo třetí volební období jako starostové či místostarostové, tak by měli být vyzdviženi," uvedl jako příklad Paroubek. Zeman dodal, že se shodli na zrušení antidarwinismu, kdy je za úspěch trest a za neúspěch odměna.

Zeman a Paroubek spolu o víkendu hovořili dlouhé hodiny. Diskutovali v chalupě i na zahradě. V neděli ráno si našli čas i na hledání hub. Víkend s oběma politiky v Jizerských horách strávily i jejich manželky. Zeman poznamenal, že paní Paroubková je znamenitá kuchařka.