Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu oficiálně začaly

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu byly oficiálně zahájeny. Korejský prezident Mun Če-in v korejštině přednesl protokolem předepsanou větu. Třiadvacátá zimní olympiáda potrvá do 25. února. Zúčastní se jí rekordních 92 výprav včetně skupiny neutrálních sportovců z Ruska, kteří po vyloučení svého olympijského výboru budou závodit pod olympijskou vlajkou.

Česká výprava v čele s vlajkonoškou Evou Samkovou přišla podle korejské abecedy jako 66. v pořadí. Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnilo asi pět desítek ze 93 českých reprezentantů, kteří budou závodit v Koreji. Na ploše předvedli ukázkový telemark jako vzpomínku na 50. výročí zlaté olympijské medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky. Čepici "raškovku", která toto výročí připomíná v olympijské kolekci, měl vedle členů výpravy na hlavě také v hledišti předseda Senátu Milan Štěch, který je nejvyšší českým politickým představitelem na olympiádě.

O prvním olympijském víkendu se bude v Koreji rozdělovat dvanáct sad medailí a fanoušci právem očekávají, že některou získá česká výprava. Martina Sáblíková má z rychlobruslařského závodu na 3000 metrů zlato z Vancouveru a stříbro ze Soči a biatlonisty čekají sprinty. Sáblíková nenastoupí k sobotnímu závodu v pozici favoritky. Trojnásobná olympijská vítězka měla před olympiádou problémy se zády, řadu týdnů netrénovala, nevyhrála ani jeden závod Světového poháru a sama v dějišti her přiznala, že neví, co má od úvodní trojky očekávat.